Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la Sfânta Liturghie ofciată în paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” din Reședința Patriarhală

Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur sunt prăznuiți astăzi, 30 ianuarie, în Biserica Ortodoxă.

Despre cum ne sunt modele vrednice de urmat și ce trebuie să învățăm de la Sfinții Trei Ierarhi aflăm din cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, rostit astăzi 30 ianuarie, după Sfânta Liturghie, care a fost oficiată în paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” din Reședința Patriarhală: „În dialogul teologiei cu știința trebuie să învățăm de la Sfântul Vasile cel Mare, care a descris cele șase zile ale creației, că nu facem dialog de dragul dialogului cu știința, ci pentru a ajuta științele universului fizic de astăzi să preamărească pe Creator. Indiferent cât ar evolua știința, noi trebuie să vedem creația în legătură cu Creatorul, nu despărțită de El. Sfântul Grigorie Teologul ne învață astăzi, să nu fim complexați în fața științei și culturii contemporane. El nu a fost complexat în fața vastei culturi grecești ci a spus: «am folosit de la elini doar expresii, veșminte, flori în exprimarea vorbirii noastre, dar corpul viu al teologii noastre este Sfânta Scriptură, mai ales Sfânta Evanghelie». În fine, de la Sfântul Ioan Gură de Aur trebuie să învățăm astăzi, în dialogul cu cultura modernă sau postmodernă din timpul nostru, că nu cultura în sine, sau progresul în sine este important, ci progresul duhovnicesc, cât de multă lumină am adunat în sufleul nostru prin pocăință, prin fapta bună, prin citirea Sfintelor Scripturi. Cu alte cuvinte, noi nu suntem preocupați de viața aceasta trecătoare, mai mult decât de dobândirea vieții veșnice. Toți cei Trei Ierarhi ne învață astăzi, că un teolog adevărat este mai întâi un dascăl al mântuirii”, informează Radio TRINITAS.

Comentarii Facebook


Știri recente