Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a omagiat pe făuritorii Unirii Principatelor

În toate bisericile ortodoxe s-a citit astăzi, 24 ianuarie, în duminica a 33-a după Rusalii, pericopa evanghelică a Vameșului și Fariseului. În această duminică Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la slujba Sfintei Liturghii oficiată în paraclisul Patriarhal „Sfântul Grigorie Luminătorul” din Capitală, ne informează Radio TRINITAS.

În cuvântul de învățătură rostit, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evocat momentul Unirii românilor din Moldova și Țara Românească din anul 1859. În acest sens, Preafericirea Sa a îndemnat la recunoștință față de Dumnezeu, pentru darul Unirii făcut poporului nostru: „Arătăm astăzi recunoștință lui Dumnezeu pentru acest act, dar și pomenim pe făuritorii unirii, pe Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, pe Mitropolitul Sofronie Miclescu al Moldovei, care a prezidat Adunarea Electivă de la Iași, din 5 ianuarie, și pe Mitropolitul Nifon al Țării Românești care a prezidat Adunarea Electivă din 24 ianuarie 1859, pe toți ceilalți făuritori ai unirii care au înțeles cât de mare este darul unirii, darul unității și al demnității unui popor care se adună și nu se dezbină”.

Preafericirea Sa a evidențiat, de asemenea, importanța smereniei în viața credinciosului: „Duminica aceasta, a Vameșului și a Fariseului, ne arată cât de importantă este rugăciunea smerită în timpul Postului Paștilor și în timpul vieții noastre întregi. Rugăciunea aceasta smerită este o armă împotriva dracilor, împotriva patimilor, împotriva manifestărilor egoiste și mai ales este o mare binecuvântare pentru creșterea sufletului, pentru învierea lui din moartea păcatului. Această rugăciune smerită e folositoare nu numai omului smerit, ci și Bisericii întregi, pentru că omul smerit face loc în sufletul său nu numai harului lui Dumnezeu ci și iubirii față de semeni. Vedem un rugător smerit când nu se roagă numai pentru sine, ci pentru sănătatea și mântuirea semenilor din jur. Omul smerit se roagă și pentru mântuirea altora, el se aseamănă cu Dumnezeu cel Smerit care dorește ca «tot omul să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină»”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…