Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Patriarhală din București de Sărbătoarea „Bunei Vestiri”

Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi, 25 martie, „Buna Vestire”. Cu acest prilej în toate Bisericile s-a citit la Sfânta Liturghie Evanghelia în care este prezentat momentul în care Fecioara Maria primește vestea de la înger că îl va naște pe Mesia cel așteptat de veacuri, informează Radio TRINITAS.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți în Catedrala Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat învățăturile ce reies din Evanghelia de astăzi: „Această Evanghelie ne arată trei adevăruri mari privitoare la mântuirea noastră și la cinstirea Maicii Domnului. În primul rând vedem că mântuirea neamului omenesc vine din inițiativa lui Dumnezeu. În al doilea rând vedem că Dumnezeu lucrează mântuirea neamului omenesc respectând libertatea omului, pentru că nu dorește ca oamenii să se mântuiască cu forța, ci la mântuirea lor să conlucreze cu harul lui Dumnezeu. Și în al treilea rând vedem că Maica Domnului este cinstită de Dumnezeu însuși prin alegerea sa ca persoană care se întrupează, se înomenește, se face om Fiul cel veșnic al lui Dumnezeu. Și apoi este cinstită de către Arhanghelul Gavriil care i se închină ei zicându-i ‘Bucură-te ceea ce ești plină de har Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei’.”

Sărbătoarea „Bunei Vestiri” este un prilej de cinstire atât al zămislirii Mântuitorului cat și al Maicii Domnului a mai afirmat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: „Astăzi noi prăznuim zămislirea, întruparea Fiului lui Dumnezeu ca om din Fecioara Maria. Hristos Domnul se întrupează, se înomenește. El cel veșnic nevăzut și necuprins devine om în timp, devine temporal, devine văzut. Cel necuprins devine limitat prin umanitatea Sa. Și cel nevăzut devine văzut prin Trupul Său material. Și această întrupare a Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria sau zămislirea lui Dumnezeu Omul din Fecioara Maria este conținutul spiritual al sărbătorii Bunei Vestiri. Biserica Ortodoxă când cinstește pe Maica Domnului o cinstește pentru că Sfânta Treime a voit ca Mântuitorul lumii să se întrupeze din Maica Domnului, din Fecioara Maria. O cinstim pe Maica Domnului ca fiind Fecioară, pururea Fecioară, ca fiind Maica Mântuitorului Iisus Hristos, ca fiind ocrotitoarea familiei, ocrotitoarea copiilor, ocrotitoarea părinților. Dar și ocrotitoarea monahilor și monahiilor care și-au consacrat viața slujirii lui Dumnezeu mai întâi prin rugăciune, cântare, pocăință și prin fapte bune arătând lucrarea harului lui Dumnezeu în ei așa cum Maica Domnului s-a sfințit prin lucrarea Duhului Sfânt, întrucât a ascultat Cuvântul lui Dumnezeu și L-a împlinit”.

Comentarii Facebook


Știri recente