Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Slujba Parastasului pentru Părintele Paisie Olaru, la Mănăstirea Sihăstria

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de 8 ierarhi, diaconi și preoți, a oficiat astăzi, 16 octombrie, Slujba Parastasului, la Mănăstirea Sihăstria, pentru părintele Ieroschimonah Paisie Olaru. La acest eveniment au participat sute de credincioși, Biserica Mănăstirii Sihăstria fiind neîncăpătoare.

Mai multe informații referitoare la evenimentele de la Mănăstirea Sihăstria, a oferit corespondentul Radio TRINITAS, Lucian Ducan: „Evenimentele prilejuite de comemorarea părintelui Paisie Olaru au debutat în această dimineață cu Sfânta Liturghie oficiată în Biserica mare a Mănăstirii Sihăstria de un sobor de șase ierarhi: Înaltpreasfințitul Vassilios, Mitropolit de Elassona, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei , Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului”.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evocat, la finalul Slujbei Parastasului, personalitatea marelui duhovnic Paisie Olaru.

„După Sfânta liturghie a urmat Slujba Parastasului oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu ierarhii amintiți la care s-au mai adăugat Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Părintele Patriarh Daniel a evocat la finalul Parastasului personalitatea ieroschimonahului Paisie Olaru după care s-a mers la mormântul cunoscutului duhovnic unde s-a oficiat un Trisaghion”, a mai spus Lucian Ducan.

În cuvântul rostit la finalul slujbei, Patriarhul României a arătat că Părintele Paisie a întrunit o serie de virtuți prin care rămâne veșnic viu în amintirea celor care l-au cunoscut: „Chipul luminos al părintelui Paisie Olaru rămâne viu întipărit în memoria noastră, în sufletul nostru, sub forma acestor trei lumini împletite între ele și anume, chipul unui rugător smerit, al unui sfătuitor înțelept și al unui părinte milostiv. Părintele Paisie Olaru, care s-a născut în părțile Botoșaniului și a stat o vreme cu părintele Cleopa în Mănăstirea Cozancea, a fost toată viața lui un om plin de smerenie. Era un rugător smerit în înțelesul că, niciodată când se ruga sau slujea, nu era interesat cum se prezintă în fața oamenilor, ci doar cum să stea drept în fața lui Dumnezeu”.

„Părintele Paisie Olaru și când sătătea tăcut, tăcerea lui era rugăciunea inimii, a minții”, a mai spus Preafericirea Sa referitor la părintele Paisie: „Se ruga mult în tăcere. Rugăciunea lui era una vizibilă cunoscută de toți, iar alta era tăcută, interiorizată. Aceasta este izvorul unei păcii lui duhovnicești pe care toată lumea a remarcat-o pentru că venea din întâlnirea cu pacea Duhului Sfânt care este deosebită de pacea lumii, nu este o pace impusă sau calculată diplomatic, ci este însuși prezența Duhului Sfânt în omul credincios și smerit”.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a arătat că Părintele Paisie a fost un sfătuitor înțelept, „un povățuitor al oamenilor către Poarta Raiului”: „Părintele, ca și povățuitor înțelept avea o înțelepciune permanentă nu episodică, avea o înțelepciune mai întâi venită de la înțelepciunea omului smerit și cumpătat de la țară. Totdeauna în pildele sale îmbină pildele Scripturii cu înțelepciunea omului care a trecut prin viață. Acesta făcea din fiecare experiență personală un nou prilej de a întării viața duhovnicească. Deci, izvorul înțelepciunii lui este buna cuviință a omului înțelept de la țară. Al doilea izvor al înțelepciunii lui este Sfânta Scriptură și scrierile sfinților. Al treilea izvor era propria experiență de om care a trecut prin necazuri, prin sărăcie, care a văzut cu ochii săi Primul Război Mondial și urmările lui asupra societății românești și desigur din experiența sa îndelungată în viața de mănăstire. De pildă, părintele Paisie după ce a venit de pe front îndemna așa pe oameni: ‘Fii atent cum trebuie să te porți în lupta duhovnicească, așa cum este un soldat pe front. Când eram noi pe front ni s-a spus: ochii la inamic, urechea la comandă și cu Dumnezeu înainte. Acum este tot așa în războiul duhovnicesc, ochii la vrăjmașul care ne ispitește în multe feluri, cu lucrul, cu cuvântul, sau cu gândul, urechea la Evanghelie și în rugăciune cu Dumnezeu înainte’. Deci, el construia pilde duhovnicești pe înțelesul poporului pornind de la experiența proprie”.

Patriarhul României a evidențiat ‘măsura în toate’ a părintelui Ieroschimonah: „Era un sfătuitor înțelept și foarte nuanțat. Avea o măsură în toate lucrurile, în cuvinte, în orice activitate. Cuvintele pe care le-a spus unui credincios bucureștean sunt: ‘Să nu crezi tot ce auzi, să nu spui tot ce știi și să nu faci tot ce poți pentru că poți să faci și lucruri rele’, deci reținerea, măsura în toate a fost înțelepciunea sa. Să nu crezi tot ce auzi pentru că foarte mulți oameni spun lucruri rele despre alții din invidie, din răutate. Să nu faci tot ce poți înseamnă să faci numai binele și să nu spui tot ce știi, doar ce-i folositor pentru zidirea duhovnicească a oamenilor”.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan i-a mulțumit, apoi, Părintelui Patriarh pentru prezența la manifestările comemorative de la mănăstirea Sihăstria. Totodată, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și-a exprimat speranța ca rugăciunile din ceruri ale părintelui Paisie Olaru vor aduce multe binefaceri celor care i-au cinstit, astăzi, memoria: „Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca rugăciunile sale să ne cuprindă pe noi, ca învățătura sa să ne cârmuiască mai departe pe calea mântuirii. Iar mormântul său, osemintele sale pământești care sunt în așteptarea Învierii să fie acel izvor de bunătate, de candoare, de milostivire, izvor care l-a definit pe părintele nostru duhovnicesc, părintele Paisie Olaru”.

De asemenea, la Mănăstirea Sihăstria, la demisolul Bisericii mari, are loc un simpozion comemorativ dedicat împliniri a 20 de la trecerea la Domnul a părintelui Paisie Olaru. În programul simpozionului sunt cuprinse cuvântări ale ierarhilor precum și vizionarea a două filme, un documentar realizat de TRINITAS TV și un film cu părintele Paisie Olaru din arhiva Mănăstirii Sihăstria. Simpozionul se va încheia cu un cuvânt al Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, după cum ne informează corespondentul Radio TRINITAS, Lucian Ducan

Părintele Ieroschimonah Paisie Olaru a fost unul din cei mai mari duhovnici ai perioadei contemporane. Luni, 18 octombrie, se împlinesc 20 de ani de la trecerea la cele veșnice. Părintele s-a născut pe 20 iunie 1897, în satul botoșănean Stroiești, comuna Lunca, într-o familie cu cinci copii, primind la Botez numele Petru.

În anul 1921 a intrat în viața monahală la Schitul Cozancea din apropiere, un an mai târziu a fost tuns în monahism ca schimonah, primind numele de Paisie. În anul 1943 a fost hirotonit diacon, iar în anul 1947, la data de 4 aprilie, preot, fiind pentru un an (1947-1948) egumen la schitul de metanie.

Se retrage la Mănăstirea Sihăstria, devenind duhovnic al întregii obști până la sfârșitul vieții. Între anii 1972 – 1985 s-a nevoit, ca schimnic, la Schitul Sihla.

Părintele Paisie Olaru a lăsat moștenire ucenicilor săi și credincioșilor exemplul propriei sale vieți și multe sfaturi duhovnicești care sunt și astăzi păzite și urmate cu sfințenie.

Părintele Paisie Olaru a fost unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați duhovnici ai mănăstirii Sihăstria, vatră monahală unde Preafericitul Părintele Patriarh Daniel a intrat în monahism în anul 1987.

Comentarii Facebook


Știri recente