Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală de sărbătoarea Sfântului Nicolae

De sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, astăzi 6 decembrie 2010, la Catedrala Patriarhală Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de învățătură, în care a evocat personalitatea marelui Ierarh Nicolae subliniind faptul că era un sprijinitor al oamenilor nevoiași.

Sfântul Nicolae „s-a născut din părinți credincioși și bogați. Tatăl său se numea Teofan, iar mama sa se numea Nona. După moartea părinților săi, Sfântul Nicolae a moștenit o avere mare, însă nu s-a legat de bogățiile acestei lumi, ci le-a împărțit săracilor după nevoile pe care le constata el în patria sa. A ajutat o mulțime de săraci, orfani și văduve. Era un părinte, un sprijinitor al oamenilor nevoiași”, a spus Preafericirea Sa, după cum ne informează Radio TRINITAS.

De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române evidențiat și puterea vindecătoare a Sfântului Ierarh. Astfel, acesta „a salvat de la înec, cu rugăciunile sale, oameni care se aflau într-o corabie, pe mare”, a mai spus Preafericirea Sa. „Atunci când corabia era învăluită în valuri din cauza furtunii oamenii au cerut ajutorul lui Dumnezeu și Sfântul Nicolae a apărut, s-a rugat și furtuna s-a potolit. Deci, lucra cu puterea Mântuitorului Iisus Hristos care și El a potolit furtuna pe mare. A salvat trei tineri care trebuiau să fie uciși, condamnați la moarte pentru răzvrătire împotriva împăratului. Tot așa sfântul, pentru că Dumnezeu l-a trimis, cu rugăciunile sale a înștiințat pe cei care trebuiau să ucidă pe acești tineri că este o nedreptate pentru că ei sunt nevinovați”.

Totodată, Patriarhul României a arătat că în persoana Sfântului Ierarh Nicolae „se unește dreapta credință și dreapta viețuire”: „Sfântul Nicolae apără dreapta credință în fața rătăcirilor de la Ortodoxie, în fața celor care devin eretici. Prin aceasta el arată că nu este suficient să facem milostenie, ci trebuie să fim și apărători ai dreptei credințe și nu este suficient să apărăm dreapta credință dacă nu facem și milostenie. În el se unesc deodată dreapta credință și dreapta viețuire, credința sfântă și viața sfântă”.

Tot astăzi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a hirotonit întru diacon pe tânărul Iftene Ștefan Daniel pe seama Parohiei „Tudor Vladimirescu”, din cadrul Protoieriei I Capitală.

Comentarii Facebook


Știri recente