Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala patriarhală, cu prilejul sărbătorii Pogorârii Duhului Sfânt

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat ,astăzi, 7 iunie, în Duminica a VIII-a după Învierea Domnului, Sfânta Liturghie în Catedrala patriarhală. În Duminica a VIII-a după Învierea Domnului, Biserica a sărbătorit Pogorârea Duhului Sfânt.

La slujba săvârșită în Catedrala patriarhală de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, au participat sute de credincioși. Aceștia au venit, pentru a se ruga și pentru a asculta cuvântul de învățătura rostit de Patriarhul României.

Preafericirea Sa a vorbit despre Duhului Sfânt, „cea mai discretă persoană a Sfintei Treimi”, și despre lucrarea Sa în lume, lucrare tainică de interioritate, ce respectă libertatea omului. Duhul Sfânt „stă tainic ascuns în sufletul omului și îl inspiră, îl îndeamnă să săvârșească fapta cea bună, să spună cuvântul folositor, să întrețină o legătură duhovnicească sfântă cu Dumnezeu și să ajute pe semenii săi”. „Cea mai frumoasă rodire a acestei lucrări sunt sfinții”, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Duhul Sfânt „curățește de păcate prin apa botezului și prin lacrimile pocăinței. Duhul Sfânt ridică pe cei căzuți, luminează pe cei întunecați de păcate, curățește pe cei robiți de patimi, Duhul Sfânt înnoiește, sfințește și ridică. El distribuie darurile lui Dumnezeu, ca omul să le cultive, și, apoi, când vede El că darurile au rodit, le adună pe toate ca pe-o ofrandă și le sfințește și le prezintă lui Dumnezeu-Tatăl”. Prin coborârea la Cincizecime, a menționat Preafericirea Sa, „Duhul Sfânt constituie Biserica”, al cărei Cap este Iisus Hristos, Dumnezeu și om. Or, Duhul Sfânt lucrează împreună cu Hristos, așa încât viața Mântuitorului, dumnezeiască și omenească, deopotrivă, „este împărtășită la Rusalii oamenilor. Ceea ce este în unul, în Hristos-Capul, se împărtășește, se comunică, se extinde, acum, prin cei mulți, care cred în Hristos. Și aceasta este taina Bisericii, viața lui Hristos cel Răstignit, Înviat, Înălțat întru slavă la ceruri, în intimitatea Sfintei Treimi, dăruită oamenilor, ca oamenii să moștenească viața din Împărăția cerurilor”.

Sursa: Radio TRINITAS

Comentarii Facebook


Știri recente