Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat astăzi, 27 noiembrie 2011, Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi și în prezența a numeroși credincioși.

Biserica Ortodoxă se află astăzi în Duminica a XXX-a după Rusalii, duminică în care se citește pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca, capitolul al XVIII-lea, versetele de la 18 la 27, în care Mântuitorul rostește Pilda Dregătorului Bogat și vorbește despre păzirea poruncilor.

În cuvântul de învățătură, rostit după Sfânta Evanghelie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat învățăturile ce reies din pericopa evanghelică: „Această Evanghelie ne îndeamnă la milostenie sau la ajutorarea săracilor. Ne arată, în primul rând, că bogăția materială, multele averi și multele griji legate de ele, devine o piedică pe calea mântuirii omului. Când omul se leagă de cele materiale și trecătoare, cele limitate și trecătoare din lumea aceasta în mod pătimaș, el nu se mai poate lega sufletește de lucrurile netrecătoare și veșnice. De aceea, bogăția devine un idol care rămâne ascuns în sufletul omului, astfel încât, deși omul poate să fie credincios, totuși dacă el este lacom și zgârcit nu se poate mântui”.

„Prin iubirea milostivă, prin dărnicie, comorile materiale, banii, bunurile materiale care sunt folosite să ajutăm pe cei săraci, se transformă în comoara faptelor bune, în lumina dărniciei, a generozității, a iubirii milostive care devine lumina sufletului omului milostiv. După moartea lui fizică numai această comoară a inimii, a iubirii milostive, rămâne veșnică și cu ea merge omul în Împărăția Cerurilor”, a mai spus Preafericirea Sa.

Cea mai mare comoară este credința în Hristos, a mai spus Preafericirea Sa, arătând că: „Avem în Evanghelia de astăzi constatarea că bogatul se mântuiește numai dacă devine milostiv. În sfârșit, când întreabă unul din ucenici Și cine poate să se mântuiască?, Mântuitorul răspunde: Cele ce sunt cu neputință la oameni sunt cu putință la Dumnezeu. Adică, omul bogat dacă nu se poate schimba prin forță proprie trebuie să ceară ajutorul harului lui Dumnezeu. Numai Dumnezeu poate schimba modul nostru de a gândi, de a simți și de a făptui atunci când am devenit prea pătimași, prea robiți de patimi egoiste. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să învățăm din Evanghelia de astăzi că cea mai mare comoară este credința în Hristos și legătura noastră vie cu Hristos Izvorul vieții, Izvorul tuturor comorilor netrecătoare și Izvorul sfințeniei și a iubirii veșnice”.

La final, diaconul Stelian Marius Militaru, dirijorul grupului psaltic pastoral misionar „Evloghia” al Patriarhiei Române a fost hirotesit arhidiacon pe seama Catedralei Patriarhale. Cu acest prilej, Patriarhul României a spus: „Dorim să arătăm prin aceasta și prețuirea față de acei slujitori ai Catedralei care sunt conștiincioși, harnici, atenți și care depun eforturi pentru perfecționarea lor ca diaconi”.

Totodată, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a îndemnat credincioșii prezenți la unirea Postului Crăciunului cu rugăciunea, cu spovedania, dar și cu faptele bune: „Vă îndemnăm ca în această perioadă a Postului Crăciunului sau Postul Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos să uniți postul cu rugăciunea, cu spovedania și cu împărtășania mai deasă, dar și cu milostenia. Dacă nu putem face milostenie cu haine sau cu hrană, atunci cu adăpost cel puțin, cu un cuvânt bun, de încurajare, cu vizită făcută bolnavilor, după cum ne îndeamnă și Evanghelia de astăzi”.

Comentarii Facebook


Știri recente