Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Giurgiu

Mii de credincioși din întreaga Episcopie a Giurgiului au participat astăzi, 23 aprilie, la Sfânta Liturghie de la Catedrala Episcopala. Slujba de resfințire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de un sobor de 14 ierarhi, informează Radio TRINITAS.

În cuvântul de învățătură Preafericirea Sa a evidențiat învățăturile ce reies din Evanghelia citită astăzi: „Evanghelia după Sfântul Ioan ne arată că lumea se împarte în două. În cei care Îl primesc pe Hristos și cred în El și se mântuiesc și cei care Îl urăsc pe Hristos și Îl resping, învățătura Lui și lucrarea Lui mântuitoare. Mântuitorul Iisus Hristos a vorbit ca un profet în Evanghelia pe care am ascultat-o, prevăzând ceea ce se va întâmpla cu ucenicii Săi și cu mulți dintre creștinii care vor crede în numele Său. Atât Apostolul, cât și Evanghelia de astăzi au fost rânduite de Biserică pentru a fi citite în ziua de pomenire a unui martir sau unui mucenic. Și cum noi astăzi facem prăznuirea sau pomenirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință și Făcătorul de minuni Apostolul și Evanghelia pregătesc sufletul nostru pentru a înțelege cum în diferite veacuri ale Bisericii, ale creștinismului cei care L-au mărturisit pe Hristos au avut de pătimit. Foarte mulți dintre ei au plătit cu viața credința lor în Hristos”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai explicat și simbolismul resfințirii Catedralei: „Resfințirea acestei Catedrale are o legătură deosebită cu moaștele sfinților martiri sau mucenici. Când se sfințește sau se resfințește o Biserică Ortodoxă sunt purtate în procesiune în timpul înconjurului Catedralei sau Bisericii moaște sau relicve de martiri sau mucenici. Nu moaște de cuvioși, nu moaște de mărturisitori care nu s-au jertfit, care doar au mărturisit credința. Ci numai moaștele celor care și-au dat viața pentru Hristos. De ce? Pentru că martirii sau mucenicii au credința cea mai puternică. Ei se încununează și devin buni biruitori mucenici pentru că în ei a biruit Duhul lui Hristos împotriva duhului lumii acesteia căzute. Cei care i-au ucis pe martiri s-au considerat ei biruitori, dar, de fapt, adevărații biruitori sunt cei care au rămas credincioși lui Hristos, uniți cu El prin credință și rugăciune atât de mult încât iubirea lor față de Hristos a fost mai tare decât moartea”.

Comentarii Facebook


Știri recente