Biserica Ortodoxă se află astăzi, 5 septembrie, în Duminica a XV-a după Pogorârea Duhului Sfânt. Patriarhul României a oficiat, după slujba de sfințire a Catedralei Ortodoxe, Sfânta Liturghie la Blaj, pe un podium special amenajat, alături de 15 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române și înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. La acest important eveniment au participat peste douăzeci de mii de credincioși din zone diferite ale țării.
La Sfânta Liturghie s-a citit pericopa desprinsă din Evanghelia după Matei capitolul XXII, versetele de la 35 la 46, în care Mântuitorul vorbește despre Porunca cea mai mare din Lege.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în cuvântul rostit după citirea Sfintei Evanghelii, a dezvăluit motivul ispitirii Mântuitorului de către învățătorul de Lege: „Sfânta Evanghelie pe care am ascultat-o astăzi a fost rânduită de Biserică pentru a fi citită în Duminica a XV-a după Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt. În această Evanghelie Mântuitorul Hristos ne arată care este cea mai mare poruncă și care este cea mai bine plăcută lui Dumnezeu dintre porunci. Și El spune că porunca cea mai mare este ‘să iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul nostru, iar pe aproapele tău ca tine însuți’. Apoi, rezumă această formulare într-o concluzie spunând ‘aceasta este cea mai mare poruncă, iar cealaltă privitoare la aproapele asemenea ei’. După ce Mântuitorul Iisus Hristos a formulat porunca iubirii de Dumnezeu și față de aproapele ca fiind esența Sfintei Scripturi care cuprinde Legea și proorocii El a observat că învățătorul de Lege care L-a întrebat ispitindu-l în mod viclean care este cea mai mare poruncă ar fi așteptat un alt răspuns și anume să răspundă Iisus că poate cea mai mare poruncă este ziua sâmbetei sau altă poruncă sau ar fi așteptat să spună Domnul Hristos ‘să iubești pe Domnul Dumnezeul tău și pe Mine ca și pe Mine ca și pe El'”, informează Radio TRINITAS.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a accentuat și importanța poruncii iubirii: „Mântuitorul, către sfârșitul activității Sale pe pământ, dă o măsură nouă iubirii față de aproapele și anume să-l iubim pe fiecare om așa cum îl iubește Hristos. Ori aceasta noi nu putem să realizăm decât dacă cerem ajutorul lui Hristos. Dacă prin rugăciune multă iubirea lui Hristos se află în inima noastră, în sufletul nostru și în cugetul nostru atunci putem iubi pe semenul nostru așa cum îl iubește Hristos, adică cu iubire sfântă, dumnezeiască care adună persoanele, nu le dezbină. În acest înțeles Sfântul Maxim Mărturisitorul spune că sunt trei feluri de iubire. Iubirea cea după poruncă, adică după această poruncă nouă să iubim pe aproapele așa cum îl iubește Hristos și aceasta este o iubire sfântă care nu selectează oamenii, îi iubește așa cum îi iubește Hristos și le dorește mântuirea. A doua stare de iubire este iubirea firească, a părinților față de copii, a copiilor față de părinți, a soților între ei, iubirea rudelor, a prietenilor. A treia categorie de iubire este iubirea pătimașă în care omul este redus la obiect de plăcere fără să mai poarte grijă de sufletul său. Iubirea pe care ne-o cere Hristos este iubire din iubirea Lui. Noi avem nevoie de ajutorul Lui ca să putem iubi pe semenii noștri așa cum îi iubește El, adică le dorește tuturor oamenilor sănătate și mântuire. Trebuie să reținem că porunca aceasta a iubirii lui Dumnezeu și a semenilor se cultivă prin rugăciune permanentă”.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a mulțumit Părintelui Patriarh pentru sfințirea Catedralei din Blaj și a apreciat evenimentul drept un act istoric: „Au trecut 74 de ani de când pe 21 septembrie 1936 Mitropolitul Nicolae Bălan sfințea minunata Biserică bizantină din centrul Blajului. Se împlineau atunci 75 de ani de la întemeierea ASTR-ei. Iată că astăzi, 5 septembrie 2010, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel sfințește această măreață Biserică, Catedrala Ortodoxă a Blajului, în prezența a mii de credincioși. În după-amiaza zilei de 16 iunie 1991 o procesiune alcătuită din câteva mii de oameni pleca de la Biserica din centru spre acest loc pentru a participa la slujba punerii pietrei de temelie a Catedralei. Au urmat ani de rugăciune și de muncă. Iar, în această zi, ce va intra în istorie, ctitoria gătită ca o mireasă pentru mirele Hristos și-a primit încununarea prin slujba de sfințire oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel”.
După cuvântul Înaltpreasfințitului Andrei al Alba Iuliei, Întâistătătorul Bisericii ortodoxe Române a oferit distincții și iconițe. Astfel, Patriarhul României a oferit Distincția „Crucea Patriarhală” părintelui Vasile Benchea de la Catedrala Ortodoxă din Blaj pentru activitatea deosebită. De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” domnului primar al localității Blaj și domnului Președinte al Consiliului Județean Alba. Preafericirea Sa a mai dăruit o Cruce pentru binecuvântare și mai multe lucrări, precum „Simbolul de Credință, explicat și ilustrat”, „Libertate pentru comuniune”, opera Preafericirii Sale, „Despre Credință și Crez” a Fericitului Augustin, dar tradusă în limba română și cartea „Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul – Părintele erei creștine”.
Credincioșilor prezenți Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a oferit iconițe cu părinții de Sinodul I Ecumenic și cu părinții de la Sinodul al II-lea Ecumenic. Copiilor, în special, le-a dăruit iconițe cu Icoana „Adormirea Maicii Domnului”, sărbătoare care este hramul Catedralei Ortodoxe din Blaj.