Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală

Sfântul Grigorie Luminătorul este sărbătorit astăzi, 30 septembrie, în Biserica Ortodoxă. Sărbătoarea Apostolului Armeniei este un moment de binecuvântare și de bilanț pentru Biserica Ortodoxă Română deoarece se împlinesc trei ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat, în Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Dintre ierarhii slujitori menționăm pe: Înaltpreasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfințitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, Preasfințitul Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar Patriarhal și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa a arătat că Sfântului Grigorie Luminătorul, Apostolul Armeniei este un model pentru ierarhul de astăzi.

De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mulțumit lui Dumnezeu pentru binefacerile primite în cei trei ani de arhipăstorire: „Astăzi am mulțumit lui Dumnezeu în timpul Sfintei Liturghii pentru binefacerile primite de la El și acum urmează Slujba de Te Deum, o rugăciune de mulțumire în plus, una mai insistentă prin care noi aducem recunoștință lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra poporului român, asupra Bisericii noastre, asupra slujitorilor ei și asupra credincioșilor ei. De aceea, noi, o dată cu mulțumirea adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la el și o dată cu ajutorul invocat în continuare ca să ne întărească și să ne lumineze, să putem sluji pentru mântuirea noastră și a celor încredințați nouă.

De asemenea, Preafericirea Sa a mulțumit ierarhilor prezenți: „De aceea, dorim să mulțumim în mod deosebit ierarhilor prezenți aici cu care împreună am liturghisit astăzi și care ne încurajează atunci când participă la lucrarea noastră și noi participăm la lucrarea noi, ei vin la București, iar noi mergem, după posibilități în diferite eparhii atunci când sunt evenimente deosebite, precum sfințirea catedralelor cum a fost recent sau sfințirea unor instituții noi, așezăminte noi de cultură sau de lucrare social-filantropică. Această conlucrare și această coresponsabilitate este expresia Liturghiei noastre împreună. Coliturghisim, slujim împreună Sfânta Liturghie și din Sfânta Liturghie avem lumina faptelor credinței și anume conlucrarea și coresponsabilitatea pentru bunul mers al Bisericii. […]De aceea, ne bucurăm în mod deosebit că astăzi sunt aici prezenți și ierarhi din diaspora română. Preasfințitul Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, Preasfințitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord care au venit la această mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru a arăta comuniunea, cooperarea, frățietatea și împreuna noastră bucurie de a fi slujitori ai lui Hristos în poporul român”.

Patriarhul României a mulțumit apoi „celor care sunt împreună ostenitori cu chiriarhul lor sau cu patriarhul lor la toată lucrarea zilnică pe care Biserica o desfășoară pentru mântuirea credincioșilor”: „Este vorba despre ostenitorii din cancelaria Sfântului Sinod, din Administrația patriarhală, de la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, din Mitropolia Munteniei și Dobrogei și desigur din școlile de teologie din mănăstiri, din schituri, din instituțiile media, televiziune, radio, cotidian și așa mai departe. Sunt o mulțime de oameni care ne ajută, care ne încurajează atunci când vedem numărul mare al celor harnici. Deci, aceasta este o lucrare a lui Dumnezeu, pentru că nu întotdeauna noi ne dăm seama imediat cât de mare binecuvântare este să ai în jur oameni credincioși, fideli, harnici și plini de dragoste pentru Hristos și pentru Biserică. Când vedem în jurul nostru consilieri, referenți sau secretari, redactori, reporteri cu dragoste pentru Biserică, pentru popor, pentru lucrarea misionară a Bisericii, atunci simțim că binecuvântarea Bisericii vine prin oamenii din jur. Nu trebuie să căutăm la distanță mare lucrare misionară, ci trebuie să facem lucrare misionară în jurul nostru și în poporul nostru, căci acolo unde românii noștri au plecat să fim și noi alături de ei”.

„Desigur mulțumim și autorităților care ne-au ajutat și ne ajută în lucrarea misionară și care înțeleg mai bine că Biserica, mama spirituală a poporului român care a plămădit limba și cultura ei creștină nu poate fi înlocuită cu nimic. Nimeni nu poate înlocui Biserica lui Hristos într-un popor creștin. Este o mare binecuvântare când Biserica se află în unitate și în activitate, când se află în demnitate de slujire pentru că slujirea noastră nu se raportează doar la rezultatele imediate materiale și de progres social, ci mântuirea noastră înseamnă o investiție întru eternitate. Ca și educația creștină este investiție pe termen mediu, lung și etern pentru că tinerii pe care îi formăm astăzi pot să devină cetățeni ai Raiului și ai Împărăției Cerului și credincioșii noștri pe care îi păstorim pot deveni cetățeni ai Raiului, nu doar ai Uniunii Europene și ai Împărăției Cerului. De aceea, investiția aceasta pastoral-misionară nu poate fi echivalată și nici evaluată complet în lumea aceasta. Deci, rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne dăruiască Lumina Sa în rugăciunile sfinților luminători ai Bisericii și să ne dăruiască bucuria de a fi chemați la demnitatea de slujitori ai lui Hristos pentru mântuirea poporului dreptcredincios”, a mai spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente