Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala patriarhală, în Duminica a XIX-a după Rusalii

În Duminica a XIX-a după Rusalii, 4 octombrie 2009, Sfânta Liturghie din Catedrala patriarhală a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, după cum informează cotidianul Ziarul Lumina. În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa a explicat înțelesurile duhovnicești ale textului din capitolul 6 al Evangheliei după Luca, ce s-a citit ieri, în care se vorbește despre iubirea vrăjmașilor.

În cuvântul de învățătură rostit ieri în Catedrala patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că Sfânta Evanghelie ce s-a citit în cadrul Sfintei Liturghii este plină de învățături duhovnicești și ne arată în modul cel mai clar care este deosebirea dintre omul păcătos și omul sfânt.

„Mântuitorul Iisus Hristos vrea să ne arate că omul este creat după chipul lui Dumnezeu cel bun în Sine și că numai bunătatea este profund umană, nu răutatea, chiar dacă foarte adesea oamenii sunt răi. Răutatea nu este conformă cu chipul lui Dumnezeu în om. Numai bunătatea și sfințenia sunt conforme cu chipul lui Dumnezeu în om ajuns la asemănarea cu Dumnezeu”, a spus Patriarhul României.

De asemenea, Preafericirea Sa a subliniat scopul Evangheliei, evidențiind că Dumnezeu nu răspunde la rău cu rău, ci răspunde la rău cu bine, este superior tuturor persoanelor în care se amestecă bunătatea cu răutatea și răsplata cu răzbunarea. „Evanghelia are ca scop să ne arate că un creștin care este înfiat prin harul Sfântului Botez primește înfierea, devenim fii ai lui Dumnezeu după har, în Dumnezeu Fiul, în Iisus Hristos. Celor care L-au primit pe Hristos și au crezut în El le-a dat puterea să se facă fii ai lui Dumnezeu”.

Întâistătătorul Bisericii noastre a explicat și cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos din Evanghelie: „Fiți milostivi precum Tatăl vostru Cel din ceruri milostiv este”, subliniind că „bunătatea arătată ca milostenie, bunătatea smerită și darnică, este starea normală, firească a vieții creștine. Ceea ce noi numim firesc este nefiresc, este firea căzută. Mântuitorul ne arată care este firea ridicată, firea sfințită, firea curățită, firea înălțată la asemănarea cu Dumnezeu după al cărui chip am fost noi creați, a spus Preafericirea Sa.

În continuare, Părintele Patriarh Daniel a arătat că la o primă citire Evanghelia ne îndeamnă la o stare sufletească și la o acțiune greu de îndeplinit, dar a subliniat de asemenea că Sfinții Părinți ai Bisericii Ortodoxe ne învață că Mântuitorul Iisus Hristos nu cere omului ceea ce el nu poate să facă. Omul păcătos constată că nu poate să iubească pe vrăjmași cu propriile forțe, iar ca să împlinească Evanghelia lui Hristos are nevoie de ajutorul lui Hristos, are nevoie de iubirea lui Hristos care să umple sufletul și inima celui rănit de vrăjmași. Are nevoie de ajutorul harului milostiv al lui Hristos ca să poată să-și scoată din inimă spinii urii și ai dorinței de răzbunare. Iubirea de vrăjmași sinceră, nu una fățarnică sau diplomatică, ipocrită, începe cu rugăciunea pentru vrăjmași.

În finalul cuvântului său, Patriarhul nostru a felicitat pe ieromonahul Lucian Bujor, administrator al Reședinței patriarhale, care a fost hirotonit preot pe seama Catedralei patriarhale.

În încheiere, Părintele Patriarh a anunțat că în acest an comemorativ omagial al Sfinților Capadocieni, la hramul Catedralei patriarhale din București, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, vor fi aduse de la Atena o parte din moaștele Sfântului Vasile cel Mare (mâna dreapta) de către o delegație a Sfântului Sinod al Bisericii Greciei. De asemenea, Patriarhul Bisericii noastre a anunțat pe toți cei prezenți că tot cu această ocazie vor fi aduse o parte din moaștele Sfântului Grigorie de Nazianz, prietenul Sfântului Vasile cel Mare, ca dar oferit de Arhiepiscopia de Viena, Austria, precum și o parte din moaștele Sfântului Grigorie de Nyssa, fratele Sfântului Vasile cel Mare, moaște care se află în prezent la Biserica Domnița Bălașa din București. „Să ne ajute Bunul Dumnezeu să simțim ajutorul sfinților, să urmăm dreapta credință a sfinților și să-i rugăm să ne ajute să trăim în mod evanghelic viața creștină, adică să trăim viața cu gândul la Hristos, în rugăciune și săvârșind fapte bune”, a spus Preafericirea Sa.

Comentarii Facebook


Știri recente