Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, la Iași

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat astăzi, 14 octombrie, Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași cu ocazia hramului Sfintei Parascheva, înconjurat de un sobor de 22 ierarhi, preoți și diaconi. Sfânta Liturghie a început în jurul orei 09:15 și a fost oficiată pe podiumul special amenajat la intrarea în Catedrala din Iași.

În ziua cinstirii Sfintei Cuvioase Parascheva, alături de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-au aflat următorii ierarhi: Înaltpreasfințitul Părinte Vasilios de Elassona (Grecia) Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Atenagoras Episcop de Sinope (din partea Patriarhiei Ecumenice), Preasfințitul Vasile, Episcop de Srem (din partea Patriarhiei Sârbe), Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

La Sfânta Liturghie au fost prezenți reprezentanți ai autorităților centrale și locale, dar și mii de credincioși.

După rostirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți în care a evocat personalitatea Sfintei Cuvioase Parascheva și a evidențiat rolul important pe care l-a avut Sfântul Maxim Mărturisitorul, ale cărui moaște se află la Iași cu ocazia hramului Sfintei Parascheva, în apărarea dreptei credințe.

De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre vocația pelerinului, înțelesul și folosul pelerinajului: ‘Pelerinajul face pe toți oamenii egali pentru că îi adună în fața sfinților smeriți și în fața Preasfintei Treimi, în iubirea Preasfintei Treimi. În iubirea Preasfintei Treimi toți oamenii sunt egali și cea mai mare demnitate pe care o poate dobândi un om este aceea de sfânt. Pelerinajul este o ofrandă a recunoștinței, o jertfă bineprimită de Dumnezeu pentru că este făcută din iubire față de Dumnezeu ca răspuns al nostru la iubirea Lui. Pelerinajul este și un moment de pocăință și de rugăciune mai intensă, de aceea fie ne spovedim aici, fie acasă înainte de a pleca în pelerinaj. Pelerinajul este și un act de pocăință însoțit de osteneala drumului, de răbdarea frigului, de o anumită jertfă făcută prin darurile date bisericii sau mănăstirii respective. În al treilea rând pelerinajul este un moment de cerere a ajutorului lui Dumnezeu ca să ne scape de greutăți, să ne ocrotească familia, să ne ocrotească pe cei dragi, să ocrotească Biserica și poporul Său’.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a mulțumit Patriarhului României pentru prezența sa la acest moment deosebit pentru Mitropolia Moldovei și Bucovinei și a oferit Preafericirii Sale o icoană în care este reprezentată Sfânta Parascheva și Sfântul Maxim Mărturisitorul.

„Ca semn al gratitudinii noastre permiteți-mi să vă oferim nu altceva decât icoana Sfintei Parascheva care știm că vă este dragă, care v-a ocrotit și vă ocrotește în slujirea patriarhală la care v-a chemat Dumnezeu. Alături am așezat icoana binecuvântată a Sfântului Maxim Mărturisitorul, știind atât de mult pentru că îl iubiți cu adevărat pentru că a fost inspiratorul întru cele ale teologiei pentru părintele Dumitru Stăniloae, mentor al Preafericirii Voastre, de asemenea, întru cele ale teologiei. Rugăciunile Sfintei Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva și ale Sfântului Maxim Mărturisitorul să vă ocrotească”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, după cum ne informează TRINITAS TV.

Preafericitul Părinte Daniel a mulțumit Înaltpreasfințitului Păinte Teofan pentru daruri, i-a oferit o icoană a Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, amintind tututror celor prezenți că în luna octombrie există două mari hramuri, hramul Sfintei Cuvioase Parascheva și hramul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, la 27 octombrie, în București: ‘Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor este, ca și Sfânta Parascheva, un model de viață duhovnicească; a fost monah, a trăit cu un secol după Sfânta Parascheva și moaștele au fost găsite mult mai târziu. Sfântul Dimitrie este pentru noi ocrotitor și simțim ajutorul lui la Catedrala Patriarhală. Prin oferirea acestei icoane cu chipul Sfântului Dimtrie cel Nou dorim să arătăm legătura între cei doi sfinți, între cele două hramuri și să adresăm o invitație Înaltpreasfințitului Teofan să vină la hramul din 27 octombrie’.

Catedralei Mitropolitane din Iași, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit o cruce de binecuvântare, o ediție nouă a Sfintei Evanghelii și o Biblie, Ediția sinodală din anul 2008.

De asemenea, Mitropolitul Moldovei a dăruit Înaltpreasfințitului Părinte Vasilios de Elassona, Preasfințitului Atenagoras Episcop de Sinope, Preasfințitul Vasile, Episcop de Srem și părintelui arhimandrit Partenie, starețul Mănăstirii ‘Sfântul Pavel’ din Muntele Athos câte o icoană în care este reprezentată Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Peste 30.000 de pelerini au fost prezenți astăzi la Iași pentru a o cinsti pe Sfânta Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei și pe Sfântul Maxim Mărturisitorul. Ei au stat ore în șir pentru a ajunge în fața baldachinului așezat în curtea catedralei și pentru a participa la Sfânta Liturghie.

Comentarii Facebook


Știri recente