Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Denia Prohodului Domnului la Catedrala Patriarhală din București

În această seară, 2 aprilie, în Sfânta și Marea Vineri, în toate bisericile ortodoxe s-a săvârșit Denia Prohodului Domnului. La Catedrala Patriarhală din București, slujba Deniei a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, informează TRINITAS TV. Preafericirea Sa, a vorbit credincioșilor în această seară despre trei mari adevăruri pe care ni le pune înainte Cântarea Prohodului, în strânsă legătură cu cele trei stări care se cântă.

Primul adevăr care se desprinde este acela că Fiul lui Dumnezeu rămâne în permanență, în unire ipostatică cu celelalte Persoane ale Sfintei Treimi: „Deși sufletul Său e despărțit de trup și trupul Său e pus în mormânt, Hristos Domnul nu se desparte de Dumnezeu Tatăl și de Duhul Sfânt iar trupul și sufletul Său, deși despărțite între ele nu se despart de dumnezeirea Lui. Unirea într-o singură persoană, persoana Fiului lui Dumnezeu, a dumnezeirii și a umanității Sale este mai tare decât moartea”, a spus Preafericirea Sa.

De asemenea, cel de-al doilea adevăr este acela că făptura întreagă recunoaște Dumnezeirea Mântuitorului atunci când Acesta pătimește: „Când pătimește Hristos Domnul pe cruce, toată făptura pătimește și recunoaște în El pe Făcătorul universului – așa se spune într-una din cântări: toate au pătimit împreună cu Tine când ai pătimit Tu pe cruce recunoscându-Te că ești Făcătorul a toate. Și spun cântările pe care le-am cântat în seara aceasta: soarele și luna s-au îmbrăcat în mantii negre jelind, întristându-se, căci Cel ce moare pe cruce este Făcătorul a toate”, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Al treilea adevăr pe care ni-l înfățișează cântările Deniei din această seară este acela că întristarea morții aduce, totodată, și nădejdea apropiatei Învieri, după cum a spus Preafericirea Sa: „Întristarea sau plângerea și tânguirea Maicii Domnului și a Bisericii întregi acum, căci Maica Domnului este icoana Bisericii, este o tânguire cu speranță, pentru că Mântuitorul în Sfintele Evanghelii a anunțat de trei ori suferințele Sale dar și Învierea Sa. Și, când Mântuitorul a murit pe cruce Maica Domnului și-a adus aminte mai intens de această profeție a Mântuitorului că a treia zi va învia. Maica Domnului se tânguiește dar cu speranța și nădejdea învierii”.

La Denia Prohodului Domnului oficiată în Catedrala patriarhală au participat, de asemenea, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord și Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande.

Tot în această seară, în cadrul slujbei din Vinerea Marea a avut loc tradiționala procesiune în jurul Catedralei patriarhale, care simbolizează ducerea către mormânt a Mântuitorului.

Comentarii Facebook


Știri recente