Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit „Crucea Patriarhală” pentru laici protopsaltului Theodoros Vassilikos

În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei a avut loc aseară, 27 mai, un concert de muzică bizantină susținut de marele protopsalt grec Theodoros Vassilikos în prezența a peste nouă sute de spectatori. Alături de domnia sa a concertat și grupul de psalți TRONOS al Patriarhiei Române, condus de părintele diacon-protopsalt Mihail Bucă.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat la acest concert alături de Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande și Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal.

Domnul Vassilikos a mulțumit Patriarhului României pentru primirea acordată: „Doresc să mulțumesc din adâncul sufletului meu Preafericirii Sale Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pentru cinstea deosebită pe care mi-a făcut-o prin această primire în Biserica Ortodoxă Română, în Patriarhia Română și pentru că mi s-a dat prilejul să cânt înaintea dumneavoastră ca să slăvesc prin intermediul laudelor bisericești măreția lui Dumnezeu”

Domnul Theodoros a ținut să aducă mulțumiri celor care s-au ocupat de organizarea acestui concert: „Vreau să mulțumesc și să laud din întreg sufletul meu și din toată inima mea pe primul protopsalt al Patriarhiei Române cu nemaipomenita și impresionantul cor al său care a început deja să fie auzit și în afara granițelor României. Să mă ierte Preasfințiile Sale pentru că și dânșii ne onorează cu prezența dânșilor aici și este vorba de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul și Preasfințitul Părinte Episcop Mihail al românilor din Australia și Noua Zeelandă. De asemenea, simt nevoia să mulțumesc protopsaltului Dimitrie Voicescu, pe neobositul lucrător al muzicii bizantine, al muzicii psaltice și în același timp prieten al meu care s-a străduit foarte mult ca să aibă loc în această seară această manifestare. Vreau să-i mulțumesc foarte mult părintelui paroh al Bisericii ‘Sfântul Ioan Rusul’, părintele Nicolae Gheorghe care a avut inspirația sau ideea să mă invite pentru a cânta la acest praznic de azi al sfântului”.

Protopsaltul Vassilikos a adresat mulțumiri spectatorilor prezenți pentru primirea călduroasă: „În sfârșit, binecuvântate popor al României și înțeleg prin aceasta pe dumneavoastră care sunteți aici de față în această seară, popor al lui Dumnezeu și cântăreți bisericești vreau să vă mulțumesc din adâncul sufletului meu pentru manifestările care au fost deosebite pentru smerenia mea. Vreau să vă asigur că imaginile pe care mi le-ați dăruit în această seară prin manifestările dumneavoastră călduroase vor rămâne neșterse în memoria mea. În final, iertați-mă pentru ascultarea vocii mele, nu știu cum am încheiat astăzi, în acest ceas această manifestare ca să nu pot eu care am fost supărat să redau tot ce ar fi trebuit pentru dumneavoastră. Pentru aceasta să mă judecați cu o oarecare îngăduință. Vă iubesc cu dragostea întru Hristos pe toți dintre dumneavoastră”.

De asemenea, marele protopsalt grec i-a felicitat pe membrii corului Tronos: „Acest cor, al Patriarhiei Române, când a interpretat acest imn am simțit că oamenii zburau către ceruri, pur și simplu. În câțiva ani se poate ca eu să nu mai trăiesc, o să vă amintiți de mine și vă spun că poate acest cor bisericesc va fi primul din întreaga Ortodoxie în întreaga lume”.

La finalul cuvântului său marele protopsalt l-a prezentat pe domnul Haldeakis și a mulțumit translatorului român: „Cu această ocazie din multa emoție pe care o trăiesc acum, țin să precizez că între noi este cel mai bun profesor de muzică psaltică din Elada care are o strălucitoare carieră și în același timp este și psalt bisericesc, domnul Haldeakis, care cântă fără cor, fără acompaniament bisericesc. Să mulțumim toți împreună și prietenului care a prezentat atât de frumos și într-o limbă deosebită programul de astăzi”.

După susținerea concertului Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române i-a mulțumit domnului Vassilikos pentru binecuvântarea Duhului Sfânt împărtășită prin muzica bizantină: „Mulțumim, în mod deosebit, domnului Theodoros Vassilikos, pentru marea bucurie de a ne fi împărtășit binecuvântarea Duhului Sfânt prin cântarea bisericească și de a fi arătat cât de mult muzica ortodoxă bizantină adună popoarele în bucuria și în iubirea Preasfintei Treimi. Muzica în Biserică leagă spațiul sacru de timpul sacru și muzica bisericească sfințește timpul cântării și spațiul unde o ascultăm, indiferent dacă ne aflăm în biserică sau acasă. Prin muzica bizantină orice spațiu devine biserică și orice timp devine timpul sfințirii și al mântuirii”, informează Radio TRINITAS.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai precizat faptul că l-a ascultat pe marele protopsalt pe vremea când se afla la studii în Occident: „Personal, în anii de studenție și de profesorat în Europa Occidentală – 12 ani – am ascultat de sute de ori caseta cu frumosul, minunatul concert de muzică psaltică de la Paris. Sigur, erau și comentarii – introduceri la fiecare cântare, făcute de specialiști în limba franceză și n-am înțeles tot ce s-a cântat… Dar niciodată nu am avut o mai mare bucurie decât prin descoperirea acestei muzici bizantine adusă în actualitate”.

Patriarhul României a mai subliniat că muzica domnului Vassilikos ne îndeamnă la rugăciune și la bucurie: „Marea carismă a domnului Theodoros Vassilikos este aceasta de a arăta tinerețea eternă a muzicii bizantine. De aceea, noi îl considerăm tot timpul tânăr, fiindcă în Biserică nu avem decât tineri de diferite vârste. Cine se roagă mereu și cântă mereu rămâne pururea tânăr și pregustă tinerețea permanentă a îngerilor; pentru că noi cântăm împreună cu îngerii – împreună cu Heruvimii, îi reprezentăm ca într-o icoană, așa cum ne spune Imnul Heruvimilor. De aceea, se vede în muzica bizantină parfumul eternității, parfumul veșniciei. Personal, ascultam această muzică indiferent că era seară sau dimineață, când veneam de la cursuri sau când pregăteam o lucrare. Tot timpul muzica domnului Vassilikos este o muzică rar întâlnită, în sensul că deodată răscolește sufletul în adâncimi pe care sufletul nu le cunoaște – propriul suflet. Este o muzică de mare profunzime – și acest lucru a fost remarcat în Occident – și în același timp este pacificatoare – o muzică ce deodată răscolește și pacifică se găsește foarte greu. De aceea, muzica domnului Vassilikos cheamă deodată la pocăință și la bucurie; este o muzică a transfigurării, muzică a metamorfozei duhovnicești a sufletului, care nu se poate înnoi fără metanoia – metania, fără pocăință și, în același timp, prin ușile pocăinței vine marea bucurie a elevației spirituale. Deci, muzica domnului Vassilikos permanent ne îndeamnă la rugăciune și la bucurie, ne cheamă să trecem de la superficialitate la profunzime și de la banalitatea vieții la misterul existenței. Nu trebuie să fii mare specialist în muzică pentru a simți profunzimea muzicii sale care răscolește și pacifică, care ne ajută să trecem de la banal la starea minunată a întâlnirii cu Dumnezeu”.

În continuare, referindu-se la muzica interpretată de protopsaltul Theodoros, Preafericirea Sa a adăugat: „În seara aceasta, însă, s-a văzut cum muzica bisericească bizantină interpretată de domnul Vassilikos adună popoarele în iubirea Preasfintei Treimi: greci, români serbează pe Sfântul Ioan Rusu! Avem, aici, trei familii mari ortodoxe – familia greacă, slavă și familia latină română, unite la sărbătoarea unui sfânt care a fost la origine rus, dar acum, fiind ortodox aparține Bisericii Ortodoxe sobornicești universale”.

La finalul concertului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a oferit domnului Vassilikos, pentru lucrarea misionară realizată prin cântarea bizantină, „Crucea Patriarhală” pentru laici, medalia „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, dar și un album referitor la actuala Catedrală Patriarhală: „Ca semn de prețuire pentru prezența domniei voastre aici, dar și pentru toată lucrarea misionară ortodoxă pe care ați făcut-o în mai multe continente – nu doar în Grecia – dorim să vă oferim cea mai înaltă distincție pentru credincioșii ortodocși laici: Crucea Patriarhală. De asemenea, pentru că am avut, recent, sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, iar Catedrala noastră, în care cântă acest cor de tineri foarte entuziaști și, în același timp, pricepuți – TRONOS – are ca hram sau ca ocrotitori pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, dorim să vă oferim și medalia cu chipul lor. De asemenea, dorim să vă oferim și albumul cu această Catedrală, în care – așa cum s-a spus – au cântat la două strane protopsalți greci și protopsalți români, și, deci, în seara aceasta am revenit la o tradiție frumoasă și dorim ca în continuare să avem astfel de sărbători”, a spus Preafericirea Sa.

Concertul a făcut parte din programul manifestărilor organizate cu ocazia prăznuirii ocrotitorului Bisericii maternității Polizu din București, Sfântul Ioan Rusu, sărbătorit ieri, 27 mai.

Comentarii Facebook


Știri recente