Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Arhidiecezei Romano – Catolice fragmente din moaștele Sfinților Epictet și Astion

La finalul Vecerniei din această seară, oficiată la Catedrala Patriarhală din București, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit Arhidiecezei Romano – Catolice de București două fragmente din moaștele Sfinților Epictet și Astion. Aceste fragmente au fost aduse de la Mănăstirea Halmyris, din județul Tulcea, de către Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, prezent în Catedrala Patriarhală în această seară.

Cu acest prilej, Preafericirea Sa a menționat: „Văzând că Sfinți din Biserica nedespărțită din secolul al III-lea, din Răsărit, apar în calendarul Bisericii Romano – Catolice și văzând că Înaltpreasfințitul Ioan Robu dorește ca un fragment din relicvele acestor sfinți să fie oferite în dar, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, ne-a adus de la Mănăstirea Halmiris, din județul Tulcea, un fragment din moaștele celor doi Sfinți Mărturisitori ai credinței”.

Fragmentele din moaștele Sfinților au fost primite de Înaltpreasfințitul Ioan Robu, al Arhidiecezei Romano Catolice de București. Preafericitul Părinte Patriarh i-a oferit și o icoană care îi reprezintă pe cei doi sfinți dobrogeni. Arhiepiscopul romano-catolic a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și Preasfințitului Visarion, Episcopul Tulcii pentru primirea în dar a moaștelor Sfinților Epictet și Astion, care, din acest an, sunt sărbătoriți și în calendarul Bisericii Romano-Catolice din România.

Vecernia din această seară din Catedrala Patriarhala, a încheiat săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor în București, fiind oficiată de Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, ne informează Radio Trinitas. Din partea Bisericii Ortodoxe a participat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel însoțit de: Preasfințitul Visarion Episcopul Tulcii, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și de membrii Permanenței Consiliului Național Bisericesc și ai Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai altor Biserici creștine. Biserica Romano – Catolică a fost reprezentată de Monseniorul Francisco-Javier Lozano, Nunțiu Apostolic în Romania și de IPS Ioan Robu, al Arhidiecezei Romano Catolice de București, care a rostit la finalul slujbei un cuvânt despre importanta rugăciunii și despre mărturia creștina azi: „Rugăciunea noastră pentru unitate este o bună școală pentru a știi întotdeauna cum să-l primești și să-l privești pe aproapele tău care este în altă biserică, cum să-l iubești. Pentru că la urmă este vorba despre această poruncă pe care trebuie să o împlinim, cea mai mare poruncă. Fără rugăciune stăm departe de această școală care ne învață cum să-l primim, să-l privim și să-l iubim pe aproapele nostru care face parte din altă biserică”.

Apoi, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a vorbit celor prezenți despre unitate și responsabilitate: „Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru acest moment sfânt și binecuvântat de rugăciune și de mărturie comună a credinței noastre în Iisus Hristos cel Răstignit și Înviat. A fi martor și mărturisitor, astăzi, într-o Europă din ce în ce mai secularizată este nu numai o datorie, dar și o misiune sfântă. Această rugăciune a noastră se adaugă la rugăciunea Mântuitorului Iisus Hristos pentru unitate. Este semnificativ faptul că Hristos Domnul nu a ținut un discurs despre unitatea Bisericii, ci a vorbit despre unitatea Bisericii în genunchi, rugându-se, pentru că a știut că unitatea Bisericii, într-o lume marcată de păcate, de dezbinare, de multe ispite, este un lucru anevoios. De aceea, este nevoie de o luptă spirituală permanentă pentru a menține unitatea, pentru a reface unitatea, pentru a promova unitatea între creștini”.

În Catedrala Patriarhală au fost prezenți și reprezentanți ai Bisericii Armene, ai Bisericii Greco – Catolică, ai Bisericii Evanghelicii Luterane. Din partea Președinției României a fost prezent domnul Bogdan Tătaru Cazaban, consilier de stat, iar din partea Guvernului României domnul Adrian Lemeni, secretar de stat.

Comentarii Facebook


Știri recente