Moaștele Sfântului Grigorie Palama, aduse de către Înaltpreasfințitul Panteleimon, Mitropolit de Veria, Naussa și Kampania, au sosit aseară, 29 aprilie 2009, la ora 20:00, la Catedrala patriarhală din București, fiind întâmpinate de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de Preafericirea Sa aflându-se Preasfințitul Vincențiu Ploieșteanul, Episcop-Vicar patriarhal. Sfintele Moaște au fost întâmpinate la aeroportul „Henri Coandă” de Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei și de către Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului. La Catedrala patriarhală Moaștele Sfântului Grigorie Palama au fost așteptate de peste 500 de credincioși, prezenți la acest moment important. După ce au fost aduse în catedrală, s-a săvârșit o slujbă de primire a acestor Sfinte Moaște, la sfârșitul căreia Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a evidențiat importanța sosirii Moaștelor Sfântului Grigorie Palama, la împlinirea a 650 de ani de existență a Mitropoliei Țării Românești și la 650 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Ierarh. Apoi a urmat cuvântul Înaltpreasfințitului Mitropolit Panteleimon, care a subliniat importanța acestui moment pentru Mitropolia de Veria, Naussa și Kampania. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună împreună cu ierarhii prezenți s-au închinat la racla cu Moaștele Sfântului Grigorie Palama, după care au urmat membrii Permanenței Consiliului Național Bisericesc și ai Permanenței Arhiepiscopiei Bucureștilor și credincioșii din Catedrala patriarhală. Preafericirea Sa a anunțat că Sfintele Moaște vor sta în catedrală, până pe data de 1 mai a.c., iar vineri, între orele 9:00 – 14:00, vor fi în paraclisul „Sfântul Grigorie Palama” din incinta Universității „Politehnica” din București. De aici Sfintele Moaște vor fi duse în Episcopia Dunării de jos, unde vor fi așezate spre închinare în fața Catedralei Episcopale din Galați. Moaștele Sfântului Grigorie Palama au fost aduse în țara noastră la invitația Preasfințitului Părinte Casian, Episcopul Dunării de Jos cu prilejul proclamării cinstirii în Biserica Ortodoxă Română a Sfântului Atanasie, Patriarhul Constantinopolului.
Iași: Angajații Centrului Eparhial au fost instruiți pentru a utiliza defibrilatorul instalat lângă Catedrală
Reprezentații Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Iaşi (ISUJ Iași) au ținut marți, 9 august, la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Iașilor, un curs pentru utilizarea unui defibrilator în caz de urgență. La instructaj au…
Sfântul Nifon, ierarhul athonit care l-a învățat isihia pe domnitorul Țării Românești
Pe lângă aportul semnificativ adus la organizarea Bisericii din Țara Românească, în scurta perioadă de slujire ca Mitropolit, Sfântul Ierarh Nifon a contribuit enorm la formarea spirituală a Sfântului Domnitor Neagoe Basarab. Sfântul Nifon ajunsese…
IPS Nifon îşi cinsteşte ocrotitorul personal şi al Eparhiei pe care o păstoreşte
Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, Mitropolit onorific şi Exarh patriarhal, își serbează joi ziua numelui. Ocrotitorul spiritual al Înaltpreasfinției Sale şi al Eparhiei pe care o păstoreşte este Sf. Ier. Nifon, patriarhul Constantinopolului. De ziua…
Protoiereul Alexandru Baltaga, mucenicul iubitor de Hristos și de patrie
Anul acesta, în data de 7 august, s-au împlinit 81 de ani de când Părintele Alexandru Baltagă, la vârsta de 80 de ani, a primit, din iubire de Hristos și de patrie, moartea mucenicească, rușinând…
Patriarhul Daniel a oficiat 13 hirotesii: De ce isihaștii au fost cei mai căutați duhovnici și ce este rațiunea rugătoare
Patriarhul Daniel a hirotesit miercuri 13 duhovnici, explicând de ce avem nevoie astăzi mai mult decât oricând de părinți rugători. Rugăciunea care coboară mintea în inimă ne aduce pacea și opune rațiunii răzvrătite rațiunea rugătoare.…