Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a deschis lucrările Consfătuirii naționale anuale a Inspectorilor de Religie

La Mănăstirea „Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus” a început astăzi, 6 septembrie, Consfătuirea națională anuală a inspectorilor de Religie din Patriarhia Română, informează Radio TRINITAS. Timp de două zile, participanții discută aspecte legate de începutul și structura anului școlar 2010-2011, de statutul orei de religie, precum și de prezentarea auxiliarelor didactice nou-apărute. De asemenea, se va face și evaluarea rezultatelor obținute în anul școlar precedent.

Întâlnirea inspectorilor de Religie a fost deschisă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel care a subliniat importanța orei de religie arătând că profesorii, în cadrul acestei ore, formează „cetățeni ai raiului”: „În privința orei de religie dorim să ne exprimăm mulțumirea, recunoștința noastră pentru lucrarea misionară pe care o desfășoară profesorii și profesoarele de religie pe tot cuprinsul Patriarhiei Române. Este o lucrare atât de mare încât nici nu poate fi evaluată la momentul de față ci, doar dacă printr-o minune am putea să vedem impactul peste timp al acestei lucrări. Noi avem doar semne privind impactul orei de religie asupra generațiilor de tineri. Ora de Religie este o sfințire a timpului și o înveșnicire a timpului prin persoanele umane. Educația creștină nu pregătește doar cetățeni pentru patria pământească, ci și cetățeni pentru patria cerească. Părinții nu-și dau seama cât de împreună lucrători sunt cu Dumnezeu atunci când dau naștere copiilor și nici profesorii de religie nu realizează totdeauna faptul că ei formează cetățeni ai Raiului, nu doar cetățeni ai României. Deci, profesorii de religie împreună cu părinții de acasă care au dat naștere copiilor, pe care i-au botezat și i-au educat în credința creștină, pregătesc cetățeni ai Împărăției Cerurilor și numărul sfinților din Împărăția Cerurilor depinde de părinții credincioși și de dascălii credincioși. Nu este vorba aici doar de patriotism, este vorba de o lucrare atât de sfântă și de mare cu reverberație eternă care nici nu poate fi evaluată după criteriile lumii pământești. Mântuitorul Iisus Hristos ne spune că cel ce împlinește și învață și pe alții să facă voia Lui acela mare se va chema și în Împărăția Cerurilor”.

De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidențiat faptul că educația creștină este cea mai mare investiție, arătând astfel că ora de religie este o misiune sfântă „Ora de religie este un apostolat, o misiune sfântă, apostolică, adică o trimitere din partea lui Dumnezeu pentru a forma suflete în comuniune cu Dumnezeu și în comuniune cu toate generațiile de sfinți din toate timpurile. Deci, este atât de importantă această formare a tinerilor, a copiilor, în credința creștină, încât nu credem că în România a fost, sau va fi vreodată vreo investiție mai mare decât transmiterea credinței ca valoare veșnică. Nicio investiție nu este mai mare decât educația creștină pentru că această vizează nu doar lumea pământească ci și împărăția cerurilor. Mântuitorul a spus: ‘Ce îi folosește omului să câștige lumea dacă își pierde sufletul său’, sau ‘Ce ar da omul în schimb pentru sufletul său’. Avem nevoie și de spitale pentru vindecare, iar Biserica are zeci de unități medicale, dar pentru noi, din punctul de vedere al Bisericii cea mai mare investiție și cea mai mare zestre pe care părinții pot să o dăruiască copiilor lor este credința în Hristos. Mântuitorul a spus ‘Lăsați copiii să vină la Mine și nu îi opriți că a unora ca aceștia este Împărăția Cerurilor’, deci avem și noi de învățat de la copii, din nevinovăția lor, din gingășia lor, din afecțiunea lor. Din acest punct de vedere formarea lor în această perioadă este baza personalității lor de mai târziu”.

Totodată, Patriarhul României a arătat că programul Patriarhiei Române „Hristos împărtășit copiilor” este complementar orei de religie, copiii având astfel posibilitatea să participe la sfintele slujbe, la viața Bisericii: „În concluzie dorim să ne exprimăm preocuparea permanentă de a susține motivația spirituală a orei de Religie ca fiind o mare lucrare pentru Biserică și din acest punct de vedere completarea orei de Religie din școală se face prin programul Patriarhiei Române „Hristos împărtășit copiilor” care nu este un program concurent ci complementar, în sensul că pe lângă cunoștințele primite în școală, la ora de religie, copiii trebuie să participe și la viața Bisericii, să fie legați de comunitate, să participe la slujbe”.

În finalul cuvântului Său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a vorbit despre necesitatea organizării de tabere creștine și despre importanța lor în formarea spirituală a copiilor: „În timpul vacanțelor de vară, preoții, împreună cu profesorii și profesoarele de religie, nu fără ei, trebuie să organizeze împreună tabere creștine. Trebuie să organizăm tabere creștine în care copii, pe lângă joacă, să mai învețe practica rugăciunii și în alte comunități decât cea de acasă, pentru că în aceste tabere trebuie să fie copii din diferite zone ale țării, să se cunoască. Trebuie, mai ales, să organizăm tabere de tineret formate din copiii din țară și copii români din diaspora pentru că aceia din străinătate își pierd identitatea. Aceste tabere este bine să fie organizate de către preoți împreună cu profesorii și profesoarele de religie deoarece comportamentul copiilor este puțin diferit în tabere decât la școală și învață să își asume libertatea cu responsabilitate”.

„Suntem bucuroși că am putut să găzduim la Academia de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus pe toți inspectorii de religie din țară și să participăm la binecuvântarea pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ne-a oferit-o. Suntem alături de acești slujitori, atât ai altarului, cât și ai catedrei care se îngrijesc de lucrarea aceasta deosebită, pe care Biserica împreună cu școala o împlinește în viața tinerilor noștri”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Ardealului, după cum ne informează TRINITAS TV.

Un subiect important al discuțiilor îl constituie organizarea olimpiadelor și concursurilor școlare de Religie pentru anul care urmează. Consfătuirea națională anuală a inspectorilor de Religie este organizată, la propunerea Ministerului Educației, de Patriarhia Română, Arhiepiscopia Sibiului și Inspectoratul școlar Județean Sibiu.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, însoțit de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, și de starețul mănăstirii brașovene, s-a închinat în vechea biserică din incinta așezământului monahal. Aici, Patriarhul României a binecuvântat obștea, după care s-a rugat la mormintele Mitropoliților ardeleni Antonie Plămădeală, Nicolae Mladin, Nicolae Bălan și Nicolae Colan și la mormântul Părintelui arhimandrit Teofil Părăian.

Comentarii Facebook


Știri recente