Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, va sfinți duminică pictura Bisericii voievodale a Mănăstirii Putna

La sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august), Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va participa la hramul mănăstirii Putna, ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și vatră monahală de tradiție pentru credința, spiritualitatea, istoria și cultura românească. Cu acest prilej, Patriarhul României va sfinți noua pictură a bisericii voievodale și va oficia Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, pe un podium special amenajat în incinta mănăstirii. În după-amiaza zilei de duminică, 15 august 2010, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va sfinți și inaugura cabinetul medical Sfântul Mare Mucenic Pantelimon și arhondaricul Sfântul Daniil Sihastrul ale Mănăstirii Putna.

Sfântul Voievod Ștefan cel Mare a rânduit ca mănăstirea sa ‘cea iubită’, cum o numește într-o cronică, să fie închinată Adormirii Maicii Domnului. Din 1466, când s-a pus temelia bisericii Mănăstirii Putna și până în prezent, în fiecare an, pe 15 august, credincioșii vin și se închină la icoana Maicii Domnului și serbează în cântări de laudă pe cea care întru adormirea ei nu ne lasă pe noi. La hramul din acest an va fi sfințită pictura Mănăstirii Putna de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi. Slujba de sfințire a picturii va începe la ora 9:00 și va fi urmată de Sfânta Liturghie săvârșită pe un podium special amenajat în curtea mănăstirii. La final se vor acorda distincții ctitorilor mănăstirii, acelora care au jertfit din ale lor și au dăruit pentru ca Putna să fie împodobită astfel încât să-și recapete straiele cele dintâi, informează Ziarul Lumina.

10 iulie 2001 – cea dintâi rugăciune de începere a lucrărilor picturii

Sfințirea picturii mănăstirii vine în urma unor eforturi deosebite ale viețuitorilor de aici, dar și ale credincioșilor, ale tuturor acelora care iubesc binele și frumosul. Cea dintâi ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan, ‘tot cu aur poleită și pe dinăuntru și pe dinafară’, cum spune cronicarul, nu s-a păstrat până în zilele noastre. La mijlocul veacului al XVII-lea a fost distrusă de vitregiile timpurilor, fiind refăcută sub domnia lui Gheorghe Ștefan și a lui Dabija Vodă în nouă ani. ‘Dacă cea dintâi biserică a Putnei, Măria Sa Ștefan a zidit-o în trei ani și trei luni, ce-a de-a doua biserică a Mănăstirii Putna a fost refăcută de la mijlocul veacului al XVII-lea în nouă ani. Amintesc lucrul acesta pentru că și pictura mănăstirii nu a durat mai puțin. Pe 10 iulie 2001 s-a săvârșit cea dintâi rugăciune de începere a lucrărilor picturii mănăstirii. Ierarhul locului a binecuvântat, și câteva zile mai târziu, pe 31 iulie, s-au așezat deja primele linii care au conturat chipul Pantocratorului din turla bisericii. Fără ca noi să rânduim, tot într-un 31 iulie (2010) au fost așezate ultimele linii care au încheiat lucrările de pictură ale mănăstirii cu scena ‘Înfricoșătoarei Judecăți’ din pridvorul bisericii Mănăstirii Putna’, a explicat arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna și exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, care a amintit și de vizita Preafericitului Părinte Daniel, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, din anul 2001, la Mănăstirea Putna.

„Pictura în biserică exprimă viața noastră de dincolo și învățătura Bisericii”

„În anul 2001, Preafericitul Părinte Daniel spunea: ‘Mănăstirea voastră e ca un ierarh îmbrăcat doar în stihar fără a avea podoabele necesare’. Iată acum Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ și-a căpătat podoabele necesare și veșmântul pe care le-au râvnit, le-au dorit atâția domnitori, boieri, stareți, clerici și credincioși de aici, din Bucovina. Din 1653 și până în 2001, toți aceștia au așteptat ca Putna să-și recapete haina cea dintâi. Iat-o acum îmbrăcată în haină de sărbătoare, împodobită, așa cum sunt și celelalte biserici și mănăstiri din țara noastră, în veșmântul acesta liturgic. Pictura în biserică exprimă viața noastră de dincolo și învățătura Bisericii noastre în imagini. O avem și acum la Putna, pentru care dăm slavă lui Dumnezeu, Maicii Domnului și ctitorului ei sfânt’, a mai spus arhim. Melchisedec Velnic.

Comentarii Facebook


Știri recente