Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României: „Pelerinul este un căutător de Dumnezeu și sfințenie”

Ziua sărbătorii Sfintei Cuvioase a fost o bucurie pentru credincioși. Iașul a devenit ieri loc de pelerinaj pentru sute de mii de credincioși care au participat la sărbătoarea Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Oamenii s-au închinat în aceste zile și moaștelor Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de 22 de ierarhi. ‘Pelerinajul este o ofrandă a recunoștinței, o jertfă bineprimită de Dumnezeu pentru că este făcută din iubire față de Dumnezeu ca răspuns al nostru la iubirea Lui’, a explicat Patriarhul României.

Clopotele Catedralei mitropolitane din Iași au răsunat a sărbătoare ieri-dimineață, în ziua hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei și protectoarea a sute de biserici din țara noastră și din străinătate. Pelerinii veniți din toate colțurile țării și-au îndreptat pașii către cetatea Iașului pentru a-și pleca genunchii la racla Sfintei Cuvioase Parascheva și a Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul. Vremea însorită de toamnă și atmosfera duhovnicească a hramului au bucurat sufletele miilor de români care și-au manifestat evlavia față de sfinții sărbătoriți în aceste zile în capitala Moldovei, care mijlocesc înaintea Tronului Preasfintei Treimi. Peste 150.000 de persoane s-au închinat moaștelor ocrotitoarei Moldovei și ale Sfântului Maxim Mărturisitorul în ziua de prăznuire a Sfintei Parascheva. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe podiumul din fața Catedralei mitropolitane din Iași de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de IPS Vasilios, Mitropolit de Elassona și Muntele Olimp, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Atenagoras, Episcop de Sinope, PS Vasile, Episcop de Srem, PS Corneliu, Episcopul Hușilor, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, PS Petroniu, Episcopul Sălajului, PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, PS Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, PS Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit mai întâi despre semnificațiile pericopei evanghelice citite în timpul Sfintei Liturghii. Întâistătătorul Bisericii noastre a amintit faptul că Evanghelia după Sfântul Evanghelist Luca este rânduită a se citi la pomenirea unei cuvioase. ‘Femeia păcătoasă arată nu numai regretul pentru păcatele ei, ci și dorința de a fi aproape de Fiul lui Dumnezeu, cel care s-a făcut om din iubirea pentru oameni și pentru mântuirea lor. Sfânta Cuvioasă Parascheva nu a fost o femeie păcătoasă pentru că ea, din tinerețile ei, a ales să devină călugăriță. De la vârsta de 10 ani a simțit chemarea pentru o viață trăită în rugăciune, în post și în pocăință. Sfânta Parascheva nu s-a pocăit doar pentru ea, ci și pentru o mulțime de oameni care nu știu, nu pot sau nu vor să se roage’, a spus Părintele Patriarh Daniel.

Sfânta Cuvioasă Parascheva unește popoarele ortodoxe

Făcând referire la viața Sfintei Parascheva, Întâistătătorul Bisericii noastre a arătat că ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva unește prin rugăciunile ei și prin sfintele ei moaște popoare ortodoxe: greci, bulgari, sârbi, români. Astfel vedem cum Dumnezeu prin sfinții săi întărește Biserica Sa, întrucât Biserica este adunarea oamenilor în iubirea Preasfintei Treimi. Sfinții sunt cei care ne ajută să simțim că Biserica este trupul lui Hristos. Prin sfinții și moaștele sfinților Săi, Dumnezeu arată milostivirea și ajutorul Său’, a adăugat Preafericitul Părinte Daniel.

Folosul și înțelesul pelerinajului

În continuare, Patriarhul României a reliefat viața, opera teologică, scrierile ascetice și scrierile dogmatice ale Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul, care a apărat adevărul întrupării Mântuitorului Hristos și taina mântuirii omului și a evidențiat semnificația și importanța pelerinajului. ‘Pelerinul este un căutător de Dumnezeu și de sfințenie. Mântuitorul Hristos îndeamnă pe toți creștinii: ‘Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și toate celelalte se vor adăuga vouă’. Dar pe de altă parte spune: ‘Împărăția mea nu este din lumea aceasta’. Pelerinul caută în lumea aceasta Împărăția lui Dumnezeu, care nu este din lumea aceasta, dar se arată în arvună în această lume prin cele șapte Sfinte Taine și prin lucrarea sfinților Bisericii. Pelerinajul este o ofrandă a recunoștinței, o jertfă bineprimită de Dumnezeu pentru că este făcută din iubire față de Dumnezeu ca răspuns al nostru la iubirea Lui. Pelerinajul este și un moment de pocăință și de rugăciune mai intensă, de aceea fie ne spovedim aici, fie acasă înainte de a pleca în pelerinaj. Pelerinajul este și un act de pocăință, însoțit de osteneala drumului, de răbdarea frigului, de o anumită jertfă făcută prin darurile date bisericii sau mănăstirii respective’, a spus în încheiere PF Părinte Patriarh Daniel.

Cuvânt de binecuvântare din partea arhimandritului Partenie

În timp ce soborul de ierarhi, preoți și diaconi s-a împărtășit, arhimandritul Partenie, starețul Mănăstirii ‘Sfântul Pavel’ din Sfântul Munte Athos, cel care a adus anul acesta la Iași, cu binecuvântarea Sanctității Sale, Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, moaștele Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul, a adresat un cuvânt de binecuvântare. Arhimandritul Partenie a evocat personalitatea și învățăturile pline de conținut teologic ale Sfântului Maxim Mărturisitorul. Înalt Preasfințitul Teofan și-a exprimat, de asemenea, bucuria pentru faptul că slujba Sfintei Liturghii din ziua pomenirii Sfintei Parascheva a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel. Mitropolitul Moldovei a mulțumit ierarhilor, preoților și pelerinilor din țară și străinătate pentru prezența la hramul Sfintei Parascheva, informează ‘Ziarul Lumina’.

Concursul ‘Lăudați pe Domnul!’, la Catedrala mitropolitană din Iași

La Catedrala mitropolitană din Iași s-a desfășurat, miercuri seară, concursul ‘Lăudați pe Domnul!’, ediția a III-a. La manifestare au participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și alți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe. Au concertat: corala ‘Sf. Ioan cel Nou de la Suceava’ a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, corul ‘Stephanos’ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și corul ‘Sanctus’ al Catedralei mitropolitane din Iași. Corala ‘Sf. Ioan cel Nou de la Suceava’ a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a fost desemnată câștigătoare. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un cuvânt de binecuvântare la final, în care a vorbit despre corurile catedralelor chiriarhale și despre cântarea în biserică. Înalt Preasfințitul Teofan a mulțumit Preafericitului Părinte Daniel pentru că a fost prezent la concursul de aseară, pentru că a rostit cuvântul de învățătură și pentru că a decis acum trei ani, la nivelul Patriarhiei Române, să se desfășoare concursuri precum cel de aseară.

Comentarii Facebook


Știri recente