Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a săvârșit slujba de pomenire pentru Patriarhul Miron Cristea, la Catedrala patriarhală

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române a săvârșit astăzi, 6 martie, slujba de pomenire pentru fericitul întru adormire Părinte Miron Cristea, primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, la împlinirea a șaptezeci de ani de la trecerea sa la cele veșnice (6 martie 1939). Slujba de pomenire s-a desfășurat în Catedrala patriarhală, începând cu ora 12.00, lângă Preafericitul Părinte Patriarh Daniel aflându-se Preasfințitul Părinte Episcop Vicar Patriarhal Vincențiu Ploieșteanul, Preasfințitul Părinte Episcop Vicar Patriarhal Ciprian Prahoveanul și Preasfințitul Părinte Varsanufie, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, membrii Permanenței Consiliului Național Bisericesc și cei ai Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, clerici și sute de credincioși din Capitală.

În cuvântul de la sfârșitul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evocat personalitatea Patriarhului Miron Cristea, subliniind trei calități ale primului Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române: mare luptător pentru libertatea și demnitatea românilor din Transilvania și pentru unitatea poporului român, bun organizator al vieții bisericești și promotor al demnității Ortodoxiei românești în plan internațional. După acesta, Preafericirea Sa a oficiat un Trisaghion la mormântul Patriarhului Miron Cristea.

Patriarhul Miron Cristea a condus Biserica Ortodoxă Română între 1925 și 1939. La 18 decembrie 1919, a fost ales Mitropolit Primat al României întregite, iar în ziua următoare învestit și înscăunat. La 4 februarie 1925, devine primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, fiind instalat în noua demnitate la 1 noiembrie 1925. A trecut la cele veșnice la Cannes (Franța), unde se afla pentru un tratament medical. A fost înmormântat în Catedrala patriarhală din București, în urmă cu 70 de ani, fiind primul patriarh din cei patru, a căror morminte se află aici.

Comentarii Facebook


Știri recente