Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit astăzi, 15 octombrie, titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Evenimentul s-a desfășurat în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității” Alexandru Ioan Cuza” din Iași, informează Radio TRINITAS.

În deschidere, corul ‘Theologus’ al Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași, dirijat de pr. lect. dr. Alexăndrel Barnea, a intonat imnul ‘Gaudeamus Igitur’. Cuvântul de bun-venit a fost rostit de prof. dr. Vasile Ișan, rectorul universității, care a amintit faptul că propunerea pentru acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al UAIC a venit din partea Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, informează ‘Ziarul Lumina’. Înalt Preasfințitul Teofan a remarcat că în cele aproape două decenii de arhipăstorire ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, Preafericitul Părinte Daniel a stabilit o relație cu totul aparte cu universitatea care acum i-a decernat titlul. ‘Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa adaugă relației pe care a avut-o până acum cu UAIC calitatea de membru permanent al acestei instituții’, a spus Părintele Mitropolit Teofan, care a citit apoi textul ‘Laudatio’.

După acest moment domnul Vasile Ișan a citit textul diplomei prin care i s-a conferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mulțumit, în continuare, Universității „Alexandru Ioan Cuza” pentru titlul oferit și Înaltpreasfințitului Părinte Teofan și membrilor comisiei care au alcătuit „Laudatio”.

„Mulțumim Universității ‘Alexandru Ioan Cuza’, în mod special Senatului și Rectorului acestei Universități, domnului Vasile Ișan, pentru onoarea pe care ne-au făcut-o astăzi nouă și Patriarhiei Române prin decernarea titlului de ‘Doctor Honoris Causa’ al acestei prime Universități din România și unei Universități în care Facultatea de Teologie a fost membru co-fondator. Suntem emoționați aici pentru că am revenit într-o atmosferă foarte familiară cât timp de aproape 18 ani am încercat să cultivăm relația dintre credință și cultură, dintre Universitate și Biserică, așa cum s-a spus. De aceea, aș vrea să mulțumesc în mod deosebit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru ‘Laudatio’, tuturor celor care au contribuit la alcătuirea ei pentru că ne-au reamintit părțile cele mai importante din cuvântul de deschidere al Facultății de Teologie din Iași. În 1990, a avut loc deschiderea Facultății de Teologie Ortodoxă, care mai târziu l-a primit, la propunerea noastră, ca ocrotitor pe părintele Dumitru Stăniloae. Atmosfera de atunci, în care noi am subliniat în mod deosebit faptul că teologia este o știință a bucuriei, ne revine acum în suflet pentru că era foarte mult entuziasm. În același timp, era o dorință vie de a-i ajuta și pe frații noștri basarabeni. Acesta a fost unul dintre argumentele de atunci, când am solicitat ca fosta clădire a Partidului Comunist Român, adică hotelul Victoria, să fie dată Bisericii”, a spus Preafericirea Sa.

‘Autocefalia bisericească: unitate de credință și libertate de conducere’

În continuare, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a citit un text pregătit pentru evenimentul de ieri, cu titlul ‘Autocefalia bisericească: unitate de credință și libertate de conducere’, întrucât, după cum a amintit Preafericirea Sa, anul acesta este ‘Anul omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei române’. Discursul a cuprins câteva reflecții teologice despre conținutul Autocefaliei și despre manifestarea ei firească. Corul ‘Theologus’ a susținut la final un miniconcert de muzică religioasă. La evenimentul de ieri au participat ierarhi ai Bisericii noastre și ai Bisericii Ortodoxe din Grecia, decani și profesori de la facultățile de teologie din țară, profesori de la UAIC, membri ai Academiei Române, părinți de la Centrul Eparhial Iași, protopopi și preoți parohi din Iași.

Acesta este al doilea titlu de „Doctor Honoris Causa” pe care Patriarhul României îl primește din partea unei universități ieșene, după cel acordat în 2006, de Universitatea de Arte „George Enescu”.

Comentarii Facebook


Știri recente