Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Brașov

Vizita canonică pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a efectuat-o la Brașov, în perioada 10-12 iulie, a fost deschisă de ceremonia decernării titlului de cetățean de onoare al orașului din inima țării, informează „Ziarul Lumina”. La eveniment au participat autorități locale și județene, ierarhi, preoți și oameni de cultură din Brașov.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit sâmbătă, 10 iulie, titlul de cetățean de onoare al municipiului Brașov. Distincția a fost oferită în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Brașov și a deschis șirul evenimentelor legate de vizita efectuată de Întâistătătorul Bisericii noastre în orașul de sub poalele Tâmpei. În același timp, gestul reprezentanților comunității brașovene a venit ca un act de respect față de grija purtată de Preafericirea Sa pentru credincioșii de aici. Ceremonia a avut loc la sediul Primăriei Brașov, în prezența principalelor oficialități locale, cum ar fi prefectul județului Brașov, Ion Gonțea, consilierii locali și reprezentanții principalelor culte religioase din oraș. Alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, au fost prezenți la Brașov și alți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, și Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei.

‘O Europă în miniatură’

În cuvântul care a deschis ceremonia decernării titlului de cetățean de onoare, George Scripcaru, primarul Brașovului, a subliniat importanța evenimentului pentru comunitatea din Brașov. La rândul său, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu a evidențiat importanța orașului Brașov în istoria Ardealului, ca leagăn de cultură și spiritualitate. Reprezentanții Bisericii Catolice, ai Bisericii Greco-Catolice și ai Bisericii Evanghelice au salutat vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, mărturisind buna conviețuire a creștinilor brașoveni de diferite confesiuni. În cuvântul de la final, Patriarhul românilor a mulțumit autorităților brașovene pentru distincția oferită: ‘Astăzi am putea spune că avem aici, la Brașov, o Europă în miniatură și din această conviețuire pașnică și respect reciproc semănăm speranță în mijlocul nostru. Există multă tensiune în lume, există multă fragmentare, multe tendințe de izolare și, în același timp, de afirmare nu împreună cu alții, ci împotriva altora. Prin această conviețuire pașnică și prin această prietenie, noi punem în practică Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos, care arată că porunca iubirii față de aproapele este temelia vieții creștine’, a spus Preafericirea Sa.

Primarul George Scripcaru a oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel diploma de cetățean de onoare, o medalie și cartea ‘Istoria Brașovului’ de Alexandru Surdu. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a oferit Primăriei Brașov o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos și o plachetă cu însemnele Patriarhiei Române.

Prezență și binecuvântare

În seara aceleiași zile, Patriarhul Bisericii noastre a participat la slujba de Te-Deum oficiată în Biserica ‘Sfânta Treime’ din Șcheii Brașovului de un sobor de preoți și diaconi, condus de Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, și a binecuvântat lucrările de construcție a unui azil de bătrâni al parohiei. Alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-au aflat Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Harghitei și Covasnei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit bisericii brașovene o cruce de binecuvântare realizată în atelierele Patriarhiei Române, o carte despre Crezul niceo-constantinopolitan și o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos pentru viitorul cămin de bătrâni de la biserica brașoveană.

‘Un moment istoric’

În cuvântul de la finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu a mulțumit Patriarhului României pentru vizita efectuată și pentru dragostea arătată față de Mitropolia Ardealului. ‘Am așteptat de mult timp momentul acesta și iată că el s-a împlinit ca un moment istoric. Vă mulțumim din tot sufletul pentru dragostea pe care o aveți față de întreaga Biserică și în mod special față de noi. Brașovenii vă așteaptă pentru a vă dovedi dragostea lor față de Biserică, fapt care i-a ținut aici, pe aceste locuri minunate’, a spus Părintele Mitropolit.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat importanța lucrării sociale în parohii: ‘Un cămin pentru bătrâni înseamnă astăzi un cămin al speranței și un cămin al demnității. De felul cum ne comportăm cu bătrânii și cu pruncii, cu săracii și bolnavii, cu oamenii care au nevoie de ajutorul nostru și care, de fapt, cer ajutor de la Dumnezeu, dar El folosește mâinile noastre să răspundă lor, depinde gradul nostru de civilizație, dar și de trăire a Evangheliei lui Iisus Hristos’.

Comentarii Facebook


Știri recente