La finalul Sfintei Liturghii oficiată în Catedrala Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evocat personalitatea Sfântului Voievod Neagoe Basarab sărbătorit astăzi, 26 septembrie, în Biserica Ortodoxă Română. Preafericirea Sa a evidențiat faptul că acest voievod sfânt a sprijinit Biserica, a ctitorit, dar a și restaurat numeroase biserici atât în țară cât și străinătate. Acesta a ajutat întreg Orientul creștin aflat sub stăpânire otomană la începutul secolului al XVI-lea.
De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit și despre ctitoria Sfântului Neagoe Basarab, de la Curtea de Argeș: „Sfântul Voievod Neagoe Basarab rămâne în conștiința noastră, dar și în vederea noastră, prin ctitoria sa, prin frumusețea Bisericii Curtea de Argeș pe care a construit-o cu multă evlavie; o capodoperă a măiestriei și evlaviei poporului român. Biserica aceasta, astăzi catedrală episcopală, a fost sfințită în data de 15 august în anul 1517. La eveniment au participat o mulțime de ierarhi în frunte cu Patriarhul Teolipt al al Constantinopolului și aproape toți stareți din Muntele Athos în frunte cu protosul lor, Gavriil Protul”, informează Radio TRINITAS.
„Sfântul Voievod este un om al credinței și al culturii”, a mai spus Patriarhul României: ” Cultura sa se vede nu numai în lăcașurile sfinte pe care le-a construit, consolidat și restaurat, ci și în scrierea sa deosebit de valoroasă, învățăturile lui către fiul său Teodosie, operă bazată pe Sfânta Scriptură și pe multele din scrierile Sfinților Părinți. El a fost un domnitor isihast, a avut ca dascăl pe Patriarhul Ecumenic Nifon al Constatntinopolului care a fost o vreme și Mitropolit a Țării Românești. A avut o evlavie foarte mare față de acest om luminat. Sfântul Voievod rămâne ca model pentru conducătorii creștini. Un fiu al Bisericii care devine un ocrotitor al Bisericii, care răspândește credința, apără țara și valorile ei nu atât prin sabie cât prin înțelepciune păstrând legături cu țările creștin ortodoxe din jur, dar și cu țările creștine din Occident. Sfântul Neagoe ne învață să păstrăm dreapta credință, comuniunea de suflet și simțiri cu frații noștri creștini, oriunde s-ar afla ei, și să ajutăm întreaga Biserică a lui Hristos atunci când se află în încercări, în nevoi, în lipsuri și în necazuri. Deci, el este un domnitor al Țării Românești, dar în același timp al rămâne un sprijinitor al întregii Ortodoxii, al Ortodoxiei sobornicești. De aceea, pe frontispiciul catedralei, în partea nordică se află chipul său imprimat în mozaic alături de Sfântul Constantin Brâncoveanu, domnitorul martir”.
Totodată, Preafericirea Sa a îndemnat la urmarea exemplului dat de voievozii credincioși, „oameni ai credinței și culturii creștine”: ” Să ne ajute bunul Dumnezeu să urmăm pilda acestor voievozi, credincioși harnici și darnici, oameni ai credinței și culturii creștine, care rămân peste veacuri prin bisericile pe care le-au zidit, prin ceea ce au zidit ei în sufletele oamenilor, prin cultură, prin cuvântul lui Dumnezeu transmis din generație în generație”.
La finalul slujbei de la Catedrala Patriarhală credincioșii au primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel iconițe cu chipul Sfântului Voievod Neagoe Basarab.