Preafericitul Părinte Daniel aniversează un an de când a fost ales Patriarh

Preafericitul Părinte Daniel împlinește astăzi, 12 septembrie 2008, un an de când a fost ales Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În seara zilei de 12 septembrie 2007, în jurul orei 20:00, Sfântul Sinod valida alegerea noului Patriarh al Bisericii noastre, în persoana Înaltpreasfințitului Daniel Ciobotea, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. În sunetul clopotelor care răsunau în semn de mulțumire la Catedrala patriarhală din București, cel de-al șaselea patriarh al României făcea prima sa declarație în noua demnitate: „Mulțumim și dorim să exprimăm recunoștință Sfântului Sinod și membrilor Colegiului Electoral Bisericesc pentru încrederea pe care ne-au acordat-o și, în același timp, dorim să exprimăm dorința de a sluji Biserica Ortodoxă Română așa cum a slujit-o vrednicul de pomenire Preafericitul Patriarh Teoctist, care ne-a lăsat o moștenire luminoasă, bogată, pe care noi trebuie să o păstrăm, să o prețuim și să o cultivăm. În același timp, dorim să exprimăm rugămintea ca toți cei care iubesc Biserica și țara noastră să ne ajute, pentru că Patriarhul nu lucrează singur, ci împreună cu Sinodul, cu toți clericii din Patriarhia Română, monahii și monahiile, cu credincioșii, cu toate instituțiile misionare, culturale, sociale și cu societatea noastră, în general”.

Numeroase mesaje de felicitare din partea ierarhilor, a autorităților centrale și locale, sau din partea a diferite personalități care au avut ocazia să-l cunoască personal și să-i cunoască activitatea Mitropolitului de atunci al Moldovei, au sosit pentru noul patriarh, iar zeci de credincioși au postat mesaje pe site-ul „Ziarului Lumina”.

Preafericitul Părinte Daniel are 57 de ani și s-a născut la Dobrești, județul Timiș. A studiat la Strasbourg și Freiburg, apoi a fost lector la Institutul Ecumenic din Bossey (Elveția). A intrat în monahism în anul 1987, la Mănăstirea Sihăstria, sub îndrumarea marelui duhovnic Cleopa Ilie. A fost consilier patriarhal, director al Sectorului „Teologie Contemporană și Dialog Ecumenic”, precum și conferențiar la Catedra de Misiune Creștină a Institutului Teologic din București. În martie 1990 a fost ales Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, iar în iunie, același an, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

În activitatea de până acum, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a remarcat ca fondator de instituții, fondator de publicații, organizator de simpozioane, colocvii, congrese și expoziții, inițiator, sprijinitor și coordonator de programe sociale, culturale și educative. A înființat și susținut mai multe instituții de învățământ teologic, facultăți și seminarii, în Arhiepiscopia Iașilor, în calitate de Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, mai multe asociații social-filantropice și centre cultural-pastorale.

În timpul în care a fost Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, Preafericitul Părinte Patriarh a înființat peste 300 de parohii, 40 de mănăstiri și schituri, 5 protopopiate și a inițiat și susținut construirea a peste 250 de biserici noi. De asemenea, a organizat aniversări, comemorări și proclamări de canonizare în Mitropolia Moldovei și Bucovinei. În timpul arhipăstoririi sale în Moldova, pelerinajul prilejuit de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași a căpătat o amploare deosebită, numărându-se printre cele mai mari pelerinaje ale Ortodoxiei.

În anul 2008, la București, Patriarhul Daniel a pus bazele primului Centru de Presă al Bisericii Ortodoxe Române, Basilica, ce cuprinde Radio Trinitas, TV Trinitas, „Ziarul Lumina”, Agenția de Știri BASILICA și Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 212/ 12 septembrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente