Preafericitul Hristofor vizitează România

Preafericitul Părinte Hristofor, Mitropolitul primat al ținuturilor Cehiei și Slovaciei, și-a început ieri vizita oficială în Patriarhia Română, la București. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, l-a întâmpinat pe Mitropolitul primat în Catedrala patriarhală, unde a avut loc slujba Polihroniului, la finalul căreia Patriarhul României a rostit un mesaj de bun venit. Ieri-seară, Întâistătătorii celor două Biserici Ortodoxe au plecat spre Iași pentru a participa la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Cehia și Slovacia a sosit la București ieri, în jurul orei 12:00, pe Aeroportul internațional ‘Henri Coandă’ – Otopeni, unde a fost întâmpinat de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal. Primirea oficială a Preafericitului Hristofor a avut loc în Catedrala patriarhală, unde a fost întâmpinat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. După slujba Polihroniului, care se oficiază la momente festive, Patriarhul României a rostit un mesaj de bun venit, evidențiind bunele relații și cooperarea misionară dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă din Cehia și Slovacia. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că Preafericitul Hristofor este familiarizat cu spațiul românesc, cunoscând eparhii, biserici și mănăstiri din țara noastră.

‘Fiindcă ați dorit să mergeți la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, unde mergem și noi, ne-am gândit să facem din vizita oficială și un pelerinaj în Moldova, la Iași, dar și la mănăstirile Agapia și Văratec. Mănăstirea Văratec este foarte cunoscută Preafericirii Voastre din timpul când erați Episcop de Lomouț, când ați înființat prima mănăstire ortodoxă moldo-moravă. Acolo noi am trimis opt maici și ați înființat o mănăstire și un centru de conferințe și suntem foarte bucuroși că am putut ajuta și noi Biserica soră a Cehiei și Slovaciei care, deși nu este o Biserică mare din punctul de vedere al numărului de credincioși, este o Biserică mărturisitoare și misionară, o Biserică dinamică, condusă acum de un Întâistătător foarte bine cunoscut în toată lumea ortodoxă’, a spus PF Patriarh Daniel. Patriarhul României a vorbit și despre noua parohie ortodoxă românească înființată în Cehia, care se află sub jurisdicția Preafericitului Hristofor. ‘Suntem foarte bucuroși că arătați o grijă deosebită față de românii ortodocși care se află în țara dumneavoastră și ați binecuvântat înființarea unei parohii ortodoxe românești sub jurisdicția Preafericirii Voastre, dar în legătură spirituală cu Biserica Ortodoxă Română. Ne bucurăm că numărul ortodocșilor a crescut în Cehia și Slovacia prin credincioșii ortodocși veniți din alte țări ca să muncească sau să studieze’, a arătat Preafericirea Sa.

Mănăstire înființată la biserica românească din Most

Un moment important al relațiilor dintre Patriarhia Română și Biserica Ortodoxă din Cehia și Slovacia a fost sfințirea bisericii de lemn de la Most în cinstea eroilor români căzuți pentru eliberarea Cehoslovaciei de sub ocupație nazistă.

‘În luna aceasta se împlinește un an de când am fost oaspete în Mitropolia Preafericirii Voastre și am participat la sfințirea bisericii de la Most, din Cehia, dedicată memoriei ostașilor români care au luptat pentru eliberarea Cehoslovaciei de sub stăpânirea nazistă. Acum am constatat că lângă bisericuța frumoasă de lemn pe care am sfințit-o împreună pe 8 octombrie anul trecut este necesară și o comunitate de maici ca să se roage și în același timp să aibă grijă de biserică, și suntem pe drumul cel bun, fiindcă ați dat binecuvântare să se construiască o casă pentru maicile care vor veni acolo din Arhiepiscopia Aradului, de la Mănăstirea Gai’, a spus PF Patriarh Daniel. Mitropolitul primat a mulțumit Patriarhului României și a arătat că poporul ortodox din Cehia și Slovacia a început să cunoască ortodoxia specifică spațiului românesc și să se bucure de roadele ei.

‘Cunoașteți bine că personal Vă admir, ca de altfel și pe întreg poporul ortodox român, și datorită Preafericirii Voastre, în ultima vreme, în Cehia, poporul a început să cunoască tot mai mult că ortodoxia înseamnă și România. Ați precizat că a început să crească numărul creștinilor ortodocși prin venirea altora, și acesta este un fapt adevărat și considerăm că este o binecuvântare a lui Dumnezeu și un rod al acestei legături frățești de cooperare în domeniul misiunii creștine. Noi încercăm întotdeauna să explicăm oamenilor din Cehia, care în cea mai mare proporție s-au declarat atei, că Biserica Ortodoxă este prin excelență Biserica adevărată a lui Hristos’, a spus PF Mitropolit Hristofor.

Mitropolitul Cehiei și Slovaciei a adăugat că a adus pentru credincioșii români iconițe cu Sfântul Vasile Rostislav, care a contribuit la creștinarea ținuturilor Cehiei acum 1150 de ani. În timpul șederii la Patriarhie, Preafericitul Hristofor a vizitat Palatul Patriarhiei și a susținut un interviu la Televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române. Mitropolitul primat a mai vizitat șantierul Catedralei Mântuirii Neamului și Palatul Parlamentului. Ieri-seară, Întâistătătorii celor două Biserici Ortodoxe au plecat spre Iași pentru a participa la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.

Comentarii Facebook


Știri recente