Prea Sfintitul Iustinian Chira aniverseaza astazi 31 de ani de arhierie.

Prea Sfintitul Iustinian, Episcop al Maramuresului si Satmarului, s-a nascut pe data de 28 mai 1921, in satul Plopi din judetul Maramures, primind in botez numele de Ioan. El a fost tuns in monahism in Manastirea ‘Sfanta Ana’ sub numele de Iustinian, dupa care a fost hirotonit ierodiacon si ieromonah.

Intre anii 1944 -1973 a fost staret al Manastirii Rohia-Maramures, unde a desfasurat o apreciabila activitate gospodareasca si pastorala. A studiat la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj si apoi la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu, unde a obtinut si licenta in Teologie.

La data de 11 iunie 1973, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei VaduIui, Feleacului si CIujului, cu titlul de ‘Maramuresanul’.

La data de 9 iunie 1990 a fost numit Loctiitor de episcop al Maramuresului si Satmarului (cu resedinta in Baia Mare), fiind ales ca Episcop eparhiot la 26 septembrie 1990 si inscaunat la 11 noiembrie 1990.

In noua slujire, a infiintat un Seminar Teologic Liceal Ortodoxa in localitatea Baia Mare si a initiat foaia eparhiala ,,Graiul Bisericii Noastre’.

Comentarii Facebook


Știri recente