Prea Sfintitul Iustinian Chira aniverseaza astazi 30 de ani de arhierie

Prea Sfintitul Episcop Iustinian, din botez loan, s-a nascut pe data de 28 mai 1921, in satul Plopi din judetul Maramures.El a fost tuns in monahism in Manastirea Sfanta Ana sub numele Iustinian, apoi hirotonit ierodiacon si ieromonah. Intre anii 1944 -1973, a fost staret al Manastirii Rohia-Maramures, unde a desfasurat o apreciabila activitate gospodareasca si pastorala. A studiat la Seminarul Teologic din Cluj si apoi la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, unde a obtinut si licenta in teologie. La 11 iunie 1973, Sfantul Sinod l-a ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei VaduIui, Feleacului si CIujului, cu titlul Maramuresanul. La 9 iunie 1990 a fost numit loctiitor de episcop al Maramuresului si Satmarului (cu resedinta in Baia Mare), fiind ales ca Episcop eparhiot la 26 septembrie 1990 si inscaunat la 11 noiembrie 1990.

In noua slujire, a infiintat un Seminar Teologic in Baia Mare si a initiat foaia eparhiala ,,Graiul Bisericii Noastre’.

Cu ocazia aniversarii a treizeci de ani de episcopat a Prea Sfintitului Iustinian, Prea Fericitul Petros al VII-lea, Papa si Patriarh al Alexandriei, si Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, impreuna cu soborul ierarhilor din Transilvania si cu membrii delegatiilor, vor sfinti biserica de la demisolul Catedralei Episcopale de pe Bulevardul Unirii din Baia Mare.

Prea Fericitul Petros al VII-lea, Papa si Patriarh al Alexandriei si a toata Africa, si Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, vor participa de asemenea la proclamarea canonizarii Sfantului Iosif Marturisitorul din Maramures. In aceeasi zi, in cadrul unei ceremonii la Primaria Municipiului, Prea Fericitului Patriarh Teoctist si Prea Fericitul Parinte Petros VII vor primi titlul de ‘Cetatean de Onoare’ al orasului Baia Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente