Prea Sfintia sa s-a nascut la 18 martie 1955 in comuna Lopatari, judetul Buzau, intr-o familie de tarani evlaviosi. Urmeaza cursurile Seminarului Teologic ‘Chesarie Episcopul’ din Buzau si apoi cursurile Institutului Teologic de grad universitar din Bucuresti. La 20 decembrie 1980 este tuns in monahism la Manastirea Ciolanu cu binecuvantarea parintelui sau duhovnicesc, Episcopul Antonie al Buzaului, astazi Mitropolit al Ardealului. In 1984 devine doctor in teologie al Universitatii Strasbourg, cu teza ‘Icoana si frescele exterioare ale manastirilor moldovene – incercare de prezentare a raporturilor dintre ele’. Reintors de la studii, indeplineste functia de profesor la Seminarul din Buzau si succesiv este asistent spiritual la Institutul Teologic Universitar din Sibiu apoi asistent universitar la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti si inspector patriarhal pentru invatamantul teologic. Pe 12 februarie 1990 este chemat arhiereu-vicar la Galati de I.P.S. Dr. Antim Nica si ales de Sfantul Sinod in treapta de arhiereu. La 18 februarie 1990 este hirotonit arhiereu cu titlul de Galateanul in Biserica ‘Sf. Nicolae’ din Galati. In urma decesului I.P.S. Antim si vacantarii scaunului de episcop, este ales de Colegiul Electoral Bisericesc episcop titular al Eparhiei Dunarii de Jos in data de 12 iulie 1994. Este instalat canonic in Catedrala Episcopala din Galati de catre Prea Fericitului Patriarh Teoctist, in fruntea unui sobor de arhierei, in 24 iulie 1994.
Patriarhul Daniel, mesaj la înmormântarea Pr. Prof. Gheorghe I. Drăgulin: pedagog erudit și mărturisitor al lui Hristos în timpul regimului comunist
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de condoleanțe în urma decesului părintelui profesor Gheorghe I. Drăgulin (14 aprilie 1929 – 15 august 2022), pe care l-a numit „pedagog erudit și mărturisitor al lui…
Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași se va desfășura în perioada 6-11 septembrie
Arhiepiscopia Iașilor găzduiește cea de a cincea ediție a Festivalului de Muzică Bizantină. Evenimentul va reuni soliști dar și formații corale din Grecia, Liban, Serbia și România. Programul festivalului include concerte, momente liturgice, ateliere de…
Mucenicii nu devin apropiați de Dumnezeu în momentele dificile. Trebuie să cultivi credința, spune Mitropolitul Olteniei
„Trebuie să știm că viața acestor sfinți a fost întotdeauna o preocupare permanentă pentru rugăciune”, a spus Mitropolitul Irineu al Olteniei marți, la hramul Mănăstirii Brâncoveni din județul Olt. „Sfinții Mucenici nu devin în momentele…
Hram la Mănăstirea Hurezi / Vizită la casele memoriale ale Patriarhului Justinian și Mitropolitului Bartolomeu
Mănăstirea vâlceană Hurezi și-a cinstit marți ctitorul, pe Sfântul Constantin Brâncoveanu, alături de cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și sfetnicul Ianache. Slujba de hram a fost oficiată de Arhiepiscopul Varsanufie…
Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu
Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…