Prea Sfintitul Epifanie – Episcopul Buzaului si Vrancei isi serbeaza astazi ziua numelui.

Prea Sfintitul Epifanie – Episcopul Buzaului si Vrancei s-a nasacut la data de 14 decembrie 1932, in localitatea Malini – jud. Suceava.

In perioada 1948-1950 a fost frate la Manastirea Rasca, iar in anul 1953 a fost tuns in monahism la Manastirea Neamt si hirotonit ierodiacon.

Prea Sfintitul Epifanie a urmat cursurile Seminariilor Teologice Ortodoxe de la Manastirea Neamt si Curtea-de-Arges. A studiat apoi la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti si la Academia Teologica din Sofia, unde a obtinut diploma de licentiat.

Prea Sfintia Sa a urmat Cursuri de Doctorat – specialitatea ‘Istorie Bisericeasca Universala’ la lnstitutul Teologic Universitar din Bucuresti si la Academia Duhovniceasca din Moscova-Zagorsk.

Cel care astazi pastoreste Episcopia Buzaului si Vrancei a fost Profesor la Scoala Monahala de la Manastirea Dragomirna, preot si slujitor la Manastirea Putna, Profesor si Director la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de pe langa Manastirea Neamt.

In anul 1967, Prea Sfintitul Epifanie a fost hirotonit ieromonah; in 1968 a fost hirotesit protosinghel; iar in 1971 a fost ridicat la rangul de arhimandrit.

Intre ani 1971-1975 a fost staret al Manastirii Neamt.

La data de 16 octombrie 1975, Arhimandritul Epifanie a fost ales de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Tomisului si Dunarii-de-Jos, cu titlul ‘Tomitanul’.

La data de 25 aprilie 1982 a fost ales Episcop al Buzaului si Vrancei, unde pastoreste si in prezent.

In cei aproape 30 de ani de slujire arhiereasca, Prea Sfintitul Epifanie a avut o activitate deosebita.

Parintele Costica Panaite – Consilier cultural al Episcopiei Buzaului si Vrancei a evidentiat mai intai demersurile facute de Prea Sfintitul Episcop Epifanie pentru canonizarea unor Sfinti: ‘Prea Sfintitul Epifanie – Episcopul Buzaului si Vrancei a facut dese interventii si demersuri in vederea canonizarii Sfantului Teodosie de la Manastirea Brazi, care, vreme de 1 an de zile, a fost si Mitropolit al Moldovei in periodaa 1674-1675, precum si a canonizarii Cuviosului Vasile de la Manastirea Poiana Marului care a fost parintele duhovnicesc Sfantului Paisie de la Neamt. Aceste canonizari au avut loc in martie 2003, iar festivitatile de proclamare a canonizarii, asa cum se obisnuieste in Biserica Ortodoxa Romana, au avut loc la in zilele de 5 – 6 octombrie 2003, la Manastirea Brazi, respectiv la Manastirea Poiana Marului, cu participarea unui mare numar de ierarhi, preoti si diaconi, in frunte cu Prea Fericitul Parinte Teoctist – Patriarhul Romaniei.

De asemenea, prin grija Prea Sfintitului Epifanie au fost infiintate sau reinfiintate numeroase asezaminte monahale, despre care ne vorbeste tot Parintele Costica Panaite: ‘O alta realizare deosebita a Prea Sfintitului Episcop Epifanie al Buzaului si Vrancei, care are legatura cu viata monahala, o constituie infiintarea sau reactivarea a peste 28 manastiri si schituri, precum si ridicarea de biserici, chilii si anexe gospodaresti necesare vietii monahale din zonele respective. Printre acestea se numara Manastirea Brazi, de langa Panciu, care a fost zidita in intregime dupa 1990, Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Manastirea Ratesti infiintat in anul 1996 pentru surorile, maicile si fetele civile din Eparhia Buzaului si Vrancei, Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Manastirea Ciolanu pentru calugari care insa si-a intrerupt activitateain anul 2003 din cauza lipsurilor financiare necesare scolarizarii elevilor de acolo.’

Parintele Consilier Costica Panaite ne-a oferit si cateva detalii despre alte realizari ale Prea Sfintitului Epifanie – Episcopul Buzaului si Vrancei, in cei 30 de ani de slujire arhiereasca: ‘Intre ale realizari ale Prea Sfintitului Episcop Epifanie al Buzaului si Vrancei ar mai fi de mentionat: redobandirea in anul 1995 a vechii cladiri a Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Episcopul Chesarie’ din Buzau, ce fusese luata in mod abuziv de catre Regimul comunist in anul 1948 si unde actualmente isi desfasoara activitatea Seminarul; lucrari importante de consolidare, reparatie si restaurare a picturii la Catedrala Episcopala din Buzau – ctitorie a domnitorului Matei Basarab, lucrari ce au fost finalizate prin Slujba de resfintire ce a avut loc in toamna anului 2002; inceperea lucrarilor de constructie a unei noi Catedrale Episcopale care sa corespunda cerintelor actuale ale vietii bisericesti, catedrala care se inalta in Municipiul Buzau avand hramul Inaltarea Domnului. Prea Sfintitul Epifanie s-a ingrijit intotdeauna pentru viata bisericeasca din Eparhia Buzaului si Vrancei, de redobandirea terenurilor care au apartinut Episcopiei, de invatamantul religios din scoli, pentru pastrarea credinciosilor in sanul Ortodoxiei in conditiile unui virulent prozelitism sectar si de activitatea social-filantropica prin infiintarea unui Fond bisericesc intitulat ‘Mila crestina’ in vederea ajutorarii persoanelor aflate in suferinta, boli sau alte incercari.’

Sa traiti intru Multi Ani, Prea Sfintite Episcop Epifanie!

Comentarii Facebook


Știri recente