Prea Sfintitul Epifanie, Episcopul Buzaului si Vrancei, aniverseaza astazi 25 de ani de la intronizare

Cu acest prilej, PS Epifanie sa a oficiat in aceasta dimineata slujba Sfintei Liturghii la Catedrala episcopala ‘Adormirea Maicii Domnului’, din Buzau. La slujba au participat numerosi ierarhi, mebri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Detalii am aflat de la Pr. Costica Panaite, consilier cultural al Episcopiei Buzaului si Vrancei: ‘Festivitatile au inceput cu oficierea Sfintei Liturghii in catedrala episcopala Adormirea Maicii Domnului, de catre un sobor de slujitori in frunte cu chiriarhul locului, PS Parinte Episcop Epifanie. La Sfanta Liturghie au asistat ierarhi invitati: IPS Dr. Nifon, Arhiepiscopul Targovistei, PS Gherasim, Episcopul Ramnicului, PS Calinic, Episcop al Argesului si Muscelului, PS Casian, Epicopul Dunarii de Jos, PS Damaschin, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, PS Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului, PS Episcop Vicar Vincentiu Ploiesteanul, reprezentant al PF Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului. Au mai fost prezenti: Parintele Arhimandrit Zareh Baronian din partea Bisericii Armene, coleg la studiile de doctorat cu PS-ul Parinte Episcop Epifanie, Parintele consilier patriarhal Florinel Serbanescu, reprezentanti ai autoritatilor de stat locale, membrii Adunarii si Consiliului Eparhial ale Episcopiei Buzaului si Vrancei, ostenitorii de la Centrul Eparhial, parinti protopopi si consilieri care fac parte din Consiliul Eparhial’.

Dupa slujba Sfintei Liturghii, a fost inaugurat noul muzeu ecleziastic al Episcopiei Buzaului si Vrancei. Pr. consilier Costica Panaite ne-a vorbit si despre acest lucru: ‘S-a mers in cladirea ctitorita de Episcopul Chesarie in anul 1838, care pana in 1995 a functionat ca scoala, fiind sediul Seminarului Teologic si al Scolii de Cantareti Bisericesti din Buzau, iar de atunci a fost amenajata pentru a servi ca muzeu, inaugurarea acesteia facandu-se in aceasta zi de 4 iulie, dupa cum spuneam, ziua in care PS Epifanie aniverseaza un sfert de veac de arhipastorire la Buzau. Dupa cuvantul pe care PS Parinte Epifanie l-a rostit si in catedrala, iar mai apoi un alt cuvant rostit la inaugurarea muzeului, Pr. consilier patriarhal Florinel Serbanescu, care, ajutat de dl. Mircea Viorel Sfarlea, din partea Secretariatului de Stat pentru Culte, de colaboratori ai sai de la sectorul Patrimoniul Cultural National Bisericesc din cadrul Patriarhiei Romane si de la Centrul Eparhial Buzau, care a ajutat la organizarea si expunerea obiectelor de patrimoniu, a facut o prezentare a continutului muzeului, dupa care invitatii au vizitat santierul noii Catedrale episcopale ‘Inaltarea Domnului’, festivitatile de astazi incheindu-se cu agapa frateasca ce a fost organizata in cladirea noua a Seminarului Teologic din Buzau’.

PS Epifanie a fost intronizat episcop al Buzaului si Vrancei pe 4 iulie 1982, la Catedrala episcopala din Buzau. Slujba de intronizare a fost oficiata de catre patriarhul din acea vreme, Iustin Moisescu.

In cei 25 de ani de arhipastorire, PS Epifanie a desfasurat o bogata activitate pe multiple planuri. Cele mai importante realizari ale PS episcop Epifanie ne sunt prezentate de parintele Costica Panaite, consilier cultural al Episcopiei Buzaului si Vrancei: ‘Dintre importantele impliniri ale acestei perioade as aminti: slujbe arhieresti in cele peste 600 de parohii si 30 de asezaminte monahale din eparhie, necontenita purtare fata de manastiri, concretizata in reinfiintarea unora din temelii, spre exemplu m-rea Bras-Panciu, infiintarea de noi vetre calugaresti, cum ar fi: ‘Sfantul Ilie Sasesc’, judetul Buzau, ‘Acoperamantul Maicii Domnului’, Urechesti, si Schitul Soveja, Judetul Vrancea, randuirea de stareti si starete cu pregatire teologica, zidirea de noi paraclise; canonizarea Sfantului Ierarh Mucenic Teodosie de la m-rea Brad si a Sfantului Cuvios Vasile de la m-rea Poiana Marului in anul 2003, cea mai de seama implinire din intreaga activitate a chiriarhului nostru; rectitorirea vechii Catedrale episcopale ‘Adormirea Maicii Domnului’, din Buzau, monument istoric din anul 1649, osteneli ce au fost incununate cu slujba de resfintire oficiata la data de 10 noiembrie 2002, an in care Episcopia Buzaului a serbat 5 veacuri de la infiintare, iar PS Epifanie 70 de ani de viata, dintre care 20 de arhipastorire la Buzau; ctitorirea noii Catedrale episcopale Inaltarea Domnului a carei piatra de temelie a fost pusa in anul 2002, lucrarile de construire fiind in prezent spre finalizare, ctitorirea a 5 biserici catedrale in centrele urbane din eparhie; ctitorirea din 1982 si pana astazi a peste 200 de biserici si paraclise in diferite parohii si manastiri din eparhie; infiintarea in anul 1996, cu aprobarea Sfantului Sinod, a Seminarului Teologic Liceal Ortodox Monahal ‘Sf. Epifanie Arhiepiscopul Ciprului’, de la m-rea Ratesti si ctitorirea acolo a unui modern complex de invatamant; redobandirea in anul 1995 a noii cladiri a Seminarului Teologic din Buzau; infiintarea in anul 1997 a Seminarului Teologic Liceal Ortodox Monahal ‘Sf. Grigorie Palama’, scoala pentru calugari, a carei activitate din nefericire a incetat din cauza refuzului autoritatilor de stat locale de a sprijini financiar aceasta scoala; reinfiintarea Scolii de Cantareti Bisericesti din Buzau in anul 1990; publicarea sub propria semnatura a mai multor lucrari dintre care amintim: ‘Pagini din istoria veche a crestinismului la romani’, ‘In slujba credintei strabune si a intelegerii intre oameni’, ‘Ctitorii voievodale in Eparhia Buzaului’, ‘Slujitori ai legii stramosesti’ si de curand, in anul 2006, lucrarea intitulata ‘Episcopul Dionisie Romanov – promotor al culturii si al emanciparii neamului’.

Comentarii Facebook


Știri recente