Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, incepe astazi un pelerinaj in stravechea provincie crestina a Capadociei (Asia Mica)

In perioada 18-24 mai a.c., la invitatia Sanctitatii Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, Prea Fericitul Teoctist, insotit de o delegatie a Bisericii Ortodoxe Romane, efectueaza o vizita frateasca in Patriarhia Ecumenica. Programul vizitei cuprinde un pelerinaj efectuat in stravechea provincie a Capadociei, leagan de tarie, spiritualitate si cultura teologica ortodoxa din primele secole crestine care a dat Bisericii numerosi sfinti. Cei doi intaistatatori oficiaza Sf. Liturghie in biserica din Cezareea (Neapolis) Capadociei, cu ocazia sarbatorilor Inaltarii Domnului (20 mai) si a Sf. Imparati Constantin si Elena ( 21 mai).

Duminica, 23 mai a.c., Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarh Ecumenic al Constantinopolului si Prea Fericitul Parinte Teoctist, inconjurat de un sobor de arhierei greci si romani, oficiaza Sf. Liturghie in biserica Sf. Mc. Parascheva, situata in cartierul Haskoy, in apropierea golfului ‘Cornul de Aur’, data in folosinta gratuita credinciosilor ortodocsi romani din Instambul de Patriarhia Ecumenica.

Comunitatea ortodoxa romana din Instambul a primit in folosinta gratuita biserica ‘Sf. Mc. Parascheva’, ctitorie a Sf. Voievod Martir Constantin Brancoveanu, ca urmare a acordului incheiat la 1 martie 2004, intre Patriarhia Ecumenica si Patriarhia Romana, prin reprezentantii ei, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, si Prea Sfintitul Ciprian Campineanul, Episcop Vicar patriarhal.

In baza acestui acord, Pr. Silviu State, reprezentantul comunitatii ortodoxe romanesti din Instambul, a preluat locasul de cult de la comunitatea greceasca, proprietara de drept a acestuia, in urma unnui act semnat impreuna cu Dl. Stavros Vasiliadou, presedintele Consiliului de administratie al comunitatii. Acest document a fost validat de catre autoritatile turcesti, cu sprijinul autoritatilor romane, respectiv Ministrul Afacerilor Externe si Ambasada Romaniei de la Ankara.

Comentarii Facebook


Știri recente