Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a participat joi seara, 8 mai 2003, la slujba Vecerniei in Munchen

Peste 500 de romani din Germania au asistat, joi seara, la slujba Vecerniei oficiata in prezenta Intai Statatorului Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, in Catedrala Mitropolitana Romano-Catolica ‘Sfanta Maria’ din Munchen. Slujba a fost oficiata de doi preoti ortodocsi, indrumati de Inalt Prea Sfintitul Serafim, Mitropolit al Germaniei, Europei Centrale si de Nord, in limba romana si germana si, potrivit traditiei, a fost urmarita de reprezentanti ai unor culte crestine, ultimul serviciu religios de acest gen avind loc cu prilejul vizitei la Munchen a Patriarhului Alexei al Rusiei.

In cuvintul rostit la sfirsitul slujbei religioase, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a pledat pentru ecumenism, pentru ‘o simfonie a bisericilor si popoarelor europene’, pentru ‘o Europa unita politic si economic’. ‘Doar marturia crestina comuna are sorti de izbinda, intr-o lume tot mai indepartata de Dumnezeu’, a afirmat Prea Fericitul Teoctist.

Slujba ortodoxa din Catedrala Mitropolitana Catolica din Munchen s-a desfasurat in prezenta Cardinalului Romano-Catolic Friedrich Wetter, care ‘a evidentiat modul exemplar in care, in Romania, au trait sute de ani crestinii diferitelor traditii bisericesti, impreuna cu oamenii altor religii si culturi’. ‘Aceasta impreuna vietuire era pentru tara si pentru intregul continent o mare imbogatire si este si astazi un semn ca Europa poate creste impreuna intr-un spirit bun’, a spus cardinalul Wetter. Slujba de la Catedrala Catolica si intilnirea Prea Fericitului Teoctist cu membri ai comunitatii romanesti din Munchen a fost precedata de intilnirea cu viceprimarul Capitalei Landului Bavaria, Gertraud Burkert, care il considera pe Patriarhul Romaniei un ‘deschizator de drumuri ecumenice in Europa’, reamintind despre vizita istorica pe care Intai Statatorul Bisericii Ortodoxe Romane a facut-o anul trecut la Vatican, la invitatia Papei Ioan Paul al II- lea.

In Munchen traiesc aproximativ 10.000 de romani, principala problema cu care se confrunta comunitatile romanesti din diaspora fiind lipsa de lacasuri de cult proprii. ‘Aceasta este o mare carenta care tine nu doar de lipsa de fonduri, ci mai ales de lipsa de initiativa din partea celor mai multe dintre cele 41 de parohii ale Mitropoliei pentru Germania, Europa Centrala si de Nord’, considera Inalt Prea Sfintitul Serafim.

Parintele Patriarh Teoctist a primit si a oferit daruri atit viceprimarului orasului, cit si inaltului ierarh catolic, Cardinalul Wetter.

Patriarhul Teoctist si delegatia care il insoteste – Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Inalt Prea Sfintitul Teofan, Mitropolitul Olteniei, si Inalt Prea Sfintitul Andrei, Arhiepiscopul de Alba Iulia – efectueaza o vizita de sapte zile in Germania, printre punctele de interes ale vizitei fiind intilnirea cu presedintele Germaniei, Johannes Rau, si cea cu Ministrul bavarez de Interne, Gunther Beckstein.

Comentarii Facebook


Știri recente