Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a sfintit astazi 158 de antimise pentru bisericile si manastirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucurestilor

La sarbatoarea Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant (2 iulie), Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist inainte de oficierea Sfintei Liturghii, a sfintit 158 de antimise pentru bisericile si manastirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Antimisul este unul dintre cele mai importante obiecte liturgice care nu trebuie sa lipseasca din nici o biserica. El este confectionat din panza de in sau matase, cu forma patrata, cu laturi de aproximativ 50-60 cm. Este pictat cu scene din patimile Mantuitorului nostru Iisus Hristos, tema reprezentativa fiind punerea in mormant a Domnului. In timpul Liturghiei, Sfantul Antimis simbolizeaza mormantul Mantuitorului Iisus Hristos, precum si giulgiul in care a fost infasurat trupul Lui la punerea in mormant. Intr-unul din colturi sunt cusute particele din mostele unor sfinti.

Fara acest obiect liturgic nu se poate oficia Sfanta Liturghie, iar cand aceasta se oficiaza, antimisul tine locul Sfintei Mese. In Biserica, el se pastreaza in altar, pe Sfanta Masa, sub Sfanta Evanghelie.

In cuvantul de la Sfanta Liturghie, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a evocat personalitatea lui Stefan cel Mare si Sfant, citandu-l pe Papa Sixt al IV-lea, care, pentru meritul de aparator al crstinismului european la gurile Dunarii, spunea despre voievodul roman, adevarat ‘atlet al lui Hristos’: ‘Faptele tale, savarsite cu intelepciune si vitejie, au adus atata celebritate numelui tau, incat esti in gura tuturor si esti in unanimitate laudat’.

Vorbind in fata celor cateva sute de credinciosi prezenti la sfintire bdespre insemnatatea Sfantului Antimis, Parintele Patriarh a subliniat ca printre cele sfintite astazi se afla si cel care va sta pe altarul viitoarei Catedrale Patriarhale din Parcul Carol.

Comentarii Facebook


Știri recente