Prea Fericitul Anastasios, Arhiepiscopul Tiranei si a toata Albania, viziteaza in perioada 8-19 noiembrie 2003 Romania

La invitatia Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in perioada 8-19 noiembrie 2003, Prea Fericitul Anastasios, Arhiepiscopul Tiranei si a toata Albania, se afla intr-o vizita frateasca in Biserica Ortodoxa Romana.

Duminica, 9 noiembrie 2003, cei doi intaistatatori vor oficia Sfanta Liturghie la Biserica ‘Sfantul Spiridon Nou’ din Bucuresti, iar dupa-amiaza vor participa la sesiunea de deschidere a Congresului International de Teologie cu tema ‘Teologia ortodoxa contemporana. Evaluari si perspective’, dedicat centenarului nasterii Parintelui Dumitru Staniloae.

Joi, 13 noiembrie a.c., Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist si Prea Fericitul Parinte Arhiepiscop Anastasios vor participa la sesiunea omagiala dedicata Parintelui Dumitru Staniloae de Academia Romana.

Vineri, 14 noiembrie 2003, cei doi intaistatatori vor oficia Sfanta Liturghie la Biserica Sfantul Grigorie Palama din campusul Universitatii Politehnica, iar duminica, 16 noiembrie a.c., la Catedrala Patriarhala.

Programul vizitei mai cuprinde o intrevedere cu Presedintele Romaniei, domnul Ion Iliescu, la Palatul Cotroceni. In timpul sederii sale in Romania, inaltul oaspete se va adresa Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, reunit in sedinta plenara de lucru, va vizita biserici, manastiri si asezaminte sociale din Arhiepiscopia Bucurestilor, a Targovistei si Episcopia Buzaului si Vrancei.

Actualul Intastatator al Bisericii Ortodoxe Albaneze a fost numit in ianuarie 1991 de catre Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol. Nationalitatea sa greaca a deranjat oficialitatile albaneze, cu atat mai mult cu cat a fost primul Episcop – dupa 40 de ani – care a fost numit fara controlul comunistilor. Tensiunile au luat relativ sfarsit in 1998, odata cu consacrarea a doi Episcop de origine albaneza. In primii sase ani de cand biserica a fost restabilita, au fost construite 70 de noi biserici, 63 au fost reconstruite, si 100 reparate, in comparatie cu cele 324 de biserici de la inceput, confiscate de regimul comunist. In martie 1992 a fost deschisa Academia Teologica a Invierii lui Hristos. La caderea regimului comunist supravietuisera doar 22 de preoti ortodocsi in tara. La inceputul anului 1998, numai cinci din cei 22 au supravietuit, si fusesera hirotoniti 92 de noi preoti.

Biroul de Presa si Comunicatii

al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane

Comentarii Facebook


Știri recente