Prăznuirea Sfinților Ioan Casian și Gherman în Eparhia Dunării de Jos

În ultima zi a lunii februarie, Biserica Ortodoxă sărbătorește pe doi dintre cei mai importanți sfinți zămisliți de pământul românesc, pe meleagurile Scythiei Minor, Cuvioșii Părinți Ioan Casian și Gherman.

Manifestările religioase dedicate acestui eveniment în Eparhia Dunării de Jos s-au dorit o rememorare și o actualizare a momentului binecuvântat din anul 2002, când moaștele Sfântului Casian au fost aduse, din Franța, la Iași, Galați și București, de către o delegație a Arhiepiscopiei de Marsilia, la invitația Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și a ierarhului Dunării de Jos, IPS Arhiepiscop Casian, informează cotidianul ‘Ziarul Lumina’.

Prăznuirea Sfinților Cuvioși Casian și Gherman a debutat sâmbătă seară, în ajunul sărbătorii, prin organizarea la Galați a unui pelerinaj cu sfinte moaște ale Sf. Cuvios Casian, de la Catedrala arhiepiscopală la biserica ocrotită de cei doi sfinți străromâni, situată pe faleza Dunării. În continuarea acestui pelerinaj, Înalt Preasfințitul Casian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, precum și de numeroși credincioși gălățeni, a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie și a rostit un cuvânt despre viața și învățătura duhovnicească a acestor doi sfinți cuvioși. Tot în ajunul sărbătorii, ierarhul Dunării de Jos a săvârșit slujba Privegherii în Capela Reședinței arhiepiscopale, aflată sub ocrotirea Sfântului Cuvios Ioan Casian, capelă de la a cărei sfințire se împlinesc 10 ani.

La ziua de prăznuire a acestor sfinți străromâni, ierarhul Dunării de Jos a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala arhiepiscopală, unde a fost adusă spre închinare și racla cu cinstitele moaște ale Cuviosului Ioan Casian oferite în dar Eparhiei Dunării de Jos, în 2002, de către abația „Sf. Victor” din Marsilia, prin Cardinalul Bernard Panafieu. Au fost rostite rugăciuni de mulțumire către Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra credincioșilor și slujitorilor din eparhie, ca și pentru ierahul acesteia, IPS Arhiepiscop Casian, care își sărbătorește cu această ocazie ocrotitorul spiritual. Înalt Preasfinția Sa a evidențiat în cuvântul său de învățătură contribuția pe care au avut-o acești doi mari Sfinți Părinți în organizarea vieții monahale din Apus și Răsărit, apreciind deopotrivă bogăția și frumusețea scrierilor Sf. Ioan Casian, care vin din trăirea și exercitarea virtuților credinței, la școala marilor Părinți din Pustiul egiptean.

De asemenea, cea mai importantă cantină socială parohială din municipiul Brăila, având ca ocrotitor pe Sfântul Casian, și-a serbat cu această ocazie hramul. Cu acest prilej, a fost săvârșită o slujbă de mulțumire și s-a organizat o agapă pentru cele aproximativ 100 de persoane asistate, provenite din familii numeroase sau cu venituri reduse.

Comentarii Facebook


Știri recente