Prăznuirea Sfinților Ierarhi transilvăneni

Sfinții Ierarhi transilvăneni Ilie Iorest, Sava Brancovici și Simion Ștefan vor fi cinstiți în mod deosebit, azi, 24 aprilie 2012, la Alba Iulia. De altfel, în acest an este prăznuit pentru prima dată Sfântul Simion Ștefan, după ce Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, în ședința din 21 iulie 2011, canonizarea Sfântului Simion Ștefan, mitropolitul Transilvaniei, cu dată de pomenire la 24 aprilie, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Sfânta Liturghie din Catedrala arhiepiscopală va fi săvârșită azi de Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

De numele mitropolitului Simion Ștefan se leagă primele traduceri integrale în limba română, la Alba Iulia, ale Noului Testament, în 1648, cunoscut sub numele de ‘Noul Testament de la Bălgrad’, și a Psaltirii în anul 1651. Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Simion Ștefan, mitropolitul Transilvaniei, a avut loc anul trecut, la data de 30 octombrie, în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia.

De asemenea, Sfinții Ierarhi transilvăneni Ilie Iorest, Sava Brancovici și Simion Ștefan vor fi sărbătoriți și în alte eparhii transilvănene. La Oradea, Preasfințitul Episcop Sofronie oficiază Sfânta Liturghie la paraclisul de la Centrul eparhial, cu ocazia hramului acestui așezământ.

La Catedrala mitropolitană din Sibiu, Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, oficiază Sfânta Liturghie, iar Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, liturghisește și predică în Parohia ‘Sf. Iosif Mărturisitorul’ din Baia Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente