Prăznuirea Sfântului Pantelimon în parohia Conțești-Girov din Protopopiatul Piatra-Neamț

Parohia Conțești-Girov, una dintre parohiile pilot în cadrul Proiectului „Hristos împărtășit copiilor” și-a sărbătorit luni, 27 iulie 2009, unul dintre ocrotitorii sfântului locaș.

Orarul evenimentelor legate de prăznuirea Sfântului Pantelimon a fost o trecere de la sărbătorirea ocrotitorului spiritual al comunei Girov – Sfântul Prooroc Ilie – la patronul celei mai vechi biserici din comună, biserica monument istoric Conțești din satul Girov.

Duminică, 26 iulie, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către părintele paroh Zaharia Ștefan alături de părintele Gheorghe Bâzgan, parohul bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Edmonton (Canada) iar luni, alături de un sobor de 7 preoți (din parohiile Turturești, Căciulești, Verșești, Gura Văii Deal, Popești, Talpa și „Buna Vestire” Mărgineni). Această slujbă a făcut și obiectul cercului misionar-pastoral Girov. După oficierea Sfintei Liturghii au fost organizate un concurs de bătut toaca pentru copiii din parohie, un program de cântări religioase susținut de un grup de studenți teologi și o expoziție de icoane vechi și obiecte de patrimoniu.

Invitații celor două zile au fost domnul Vasile Olaru, primarul comunei Girov și reprezentanți ai oficialităților locale, reprezentanți mass-media, un sobor de preoți. Participanții au primit din partea parohiei un exemplar din ziarul comunei Obiectiv Girov, editat în colaborare cu parohia Conțești, un pliant al bisericii Conțești, un flyer cu referatul tematic: Sfântul Catehet Vasile cel Mare și iconițe cu Sfântul Pantelimon. Mapa a fost completată de câte o lucrare – icoană – a copiilor din parohie, cateheți în cadrul Proiectului „Hristos împărtășit copiilor”.

Copiii din proiectul catehetic vor participa în luna august la o excursie la mănăstirile nemțene organizată de parohie și sponsorizată de Primăria Girov iar de la 1 septembrie va fi organizat un nou grup de cateheză (primele două fiind un real succes catehetic). Copiii din parohie vor face și subiectul practic al unei cărți de profil editate de parohie, ce va fi lansată până la sfârșitul acestui an, sub îndrumarea părintelui profesor doctor Costachi Grigoraș, profesor de Catehetică-Omiletică la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași.

Săptămâna aceasta la biserică vor fi expuse și cărți vechi – patrimoniu, și va fi orgnizat și un vernisaj al pictorului Florin Zaharia – student al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași – secția „Artă sacră”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…