Prăznuirea Sfântului Ierarh Spiridon la Catedrala Episcopală din Oradea

De prăznuirea Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, 12 decembrie, Catedrala Episcopală Învierea Domnului din Oradea s-a aflat în sărbătoare, paraclisul de la demisolul catedralei stând sub ocrotirea spirituală a Sfântului Ierarh Spiridon, alături de Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Ierarh Nectarie.

În această zi de sărbătoare, noua Catedrală Episcopală din Oradea s-a bucurat de prezența Întâistătătorului Episcopiei Oradiei, Preasfințitul Părinte Sofronie, la Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită în sobor de ieromonahi, preoți, ierodiaconi și diaconi în paraclisul de la demisol, după cum ne informează Pr. Cristian Rus.

În cadrul slujbei, absolventul de teologie ortodoxă Ioan Paleu a fost hirotonit diacon misionar la Protopopiatul Oradea, îmbisericit pe seama paraclisului cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei”, „Sfinții Ierarhi Atanasie, Chiril și Ioan cel Milostiv, Patriarhii Alexandriei” și „Sfântul Ierarh Nectarie al Pentapolei” de la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea, iar diaconul Traian Nojea a fost hirotonit preot misionar la Protopopiatul Oradea, îmbisericit pe seama Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Oradea, urmând să fie un ajutor de nădejde în organizarea de noi programe culturale și educaționale la noua catedrală. La final, noul preot a fost hirotesit duhovnic. De asemenea, Preacucernicul Părinte Aurelian Petru Sotoc, paroh la Cărăsău și secretar al Protopopiatului Tinca a fost hirotesit iconom-stavrofor.

La această frumoasă prăznuire, Chiriarhul Oradiei a rostit un deosebit de bogat și plin de semnificații cuvânt de învățătură, în care a scos în evidență frumusețea vieții și activității Sfântului Ierarh Spiridon.

„Sfântul Spiridon a fost un om simplu, dar profund cunoscător al adevărurilor de credință, păstor de oi, devenit mai târziu păstor de suflete, fiind ales ca episcop în Trimitunda Ciprului. A participat la cel dintâi Sinod Ecumenic de la Niceea din 325, fiind cunoscut în întreaga lume prin minunea pe care a săvârșit-o, transformarea unei cărămizi în cele trei elemente componente, focul, apa și pământul, arătând, prin analogie, dogma Preasfintei Treimi, anume că Dumnezeu este întreit în Persoane, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, dar Unul în Ființă (…)Sfântul Spiridon este un sfânt foarte iubit de poporul nostru, fiind cinstit îndeosebi în Țara Românească și Moldova, dar și în părțile noastre. Sunt binecunoscute cele două ctitorii din București ce se află sub ocrotirea acestui sfânt, „Sfântul Spiridon Vechi” și „Sfântul Spiridon Nou”, trecute prin grele încercări în timpul regimului comunist ateu, dar care, prin rugăciunile sfântului, au reînviat. Iar în orașul nostru de reședință avem, pe lângă acest sfânt lăcaș de la noua catedrală închinat Sfântului Spiridon, și o biserică de lemn ce poartă hramul sfântului făcător de minuni (…)Sfântul Ierarh Spiridon este un mare binefăcător, tămăduitor și grabnic ajutător și în zilele noastre, alergând să aducă binecuvântare celor care îi cer ajutorul prin rugăciuni. Moaștele sale vindecătoare se află în insula Korfu din Grecia, în biserica ce îl are ca ocrotitor, singura biserică ortodoxă din lume ce are orgă, din timpul stăpânirii venețiene. Dovada faptului că Sfântul Spiridon merge în ajutorul credincioșilor care îl solicită sunt papuceii tociți ai sfântului, care sunt schimbați în fiecare an, de fiecare dată fiind găsiți cu urmele de uzură, semn evident că sfântul a plecat spre a ajuta”, a precizat Preasfinția Sa.

La final, Ierarhul Oradiei a adus mulțumiri Bunului Dumnezeu pentru frumoasa zi și pentru darurile pe care le-a oferit Bisericii Sale de sărbătoarea Sfântului Spiridon. Bunilor credincioși dreptmăritori le-a urat multă sănătate, mult spor duhovnicesc și bucurii sfinte, pentru a întâmpina Nașterea Domnului cu inimile deschise și sufletele pline de lumină.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…