Prăznuirea Sfântului Haralambie în Episcopia Tulcii

Sfântul Haralambie, prăznuit de către Biserică în fiecare an la 10 februarie, se bucură de o aleasă cinstire și în Episcopia Tulcii, mai ales că în biserica Buna – Vestire (grecească) din Tulcea se păstrează de câteva sute de ani o parte din Sfintele sale Moaște.

În cuprinsul eparhiei există trei biserici închinate acestui sfânt făcător de minuni și ocrotitor mai ales în vremuri de epidemii și de ciumă. Biserica din localitatea Nalbant, prot. Babadag (zidită în anul 1884) este închinată Sf. Muc. Haralambie, iar în ajunul prăznuirii, luni, 9 februarie a.c., Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, va săvârși acolo Vecernia arhierească cu Litie și va prezenta spre venerare credincioșilor prezenți racla cu Sf. Moaște.

În ziua prăznuirii Sf. Haralambie, credincioșii din parohia Greci I, prot. Niculițel, vor avea bucuria de a se închina Sf. Moaște ale Sf. Haralambie în cadrul Sf. Liturghii arhierești oficiată de către Preasfințitul Părinte Episcop Visarion în biserica Sf. Haralambie din localitate, construită în anul 1877.

Tot în ziua de marți, 10 februarie a.c., în biserica Spitalului leprozeriei din Tichilești, prot. Niculițel, închinată tot Sf. Muc. Haralambie și construită în anul 1920 un sobor de preoți, în frunte cu P.C. Cons. Ion Nicolae Sorin va oficia Sf. Liturghie și va cerceta pe asistații de aici. Seara, în Catedrala Episcopală se va oficia slujba Vecerniei și Acatistul Sf. Haralambie după care credincioșii se vor închina Sf. Moaște.

Sursa: episcopiatulcii.ro

Comentarii Facebook


Știri recente