Prăznuirea Sf. M. Mc. Mercurie la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea

În ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Mercurie și a Sfintei Mucenițe Ecaterina, duminică, 25 noiembrie, în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, unde se află spre închinare cinstitul cap al sfântului mucenic, va fi oficiată Sfânta Liturghie în sobor de preoți și diaconi, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, după cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

La sărbătoare sunt așteptați preoți și credincioși din municipiul Râmnicu Vâlcea, dar și din împrejurimi.

Catedrala Arhiepiscopală a Râmnicului găzduiește „Capul” Sfântului Mare Mucenic Mercurie din anul 1776, când a fost adus aici de către Episcopul Partenie de la biserica „Sfântul Gheorghe” din Ocnele Mari. A stat aici până în anul 1916, când a fost transportat cu alte obiecte de cult la Moscova. În timpul Patriarhului Iustin Moisescu, a fost readus în țară și la solicitarea I.P.S. Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei și a P.S.Gherasim, Episcopul Râmnicului, „Capul” Sfântului Mercurie a revenit la Catedrala din Râmnic unde se află spre închinare până astăzi.

Alături de moaștele Sfântului Mare Mucenic Mercurie, se află și cele ale Sfinților Carp Episcopul și Teodor Stratilat.

Prin bunăvoința Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, din data de 14 noiembrie 2009, Catedrala din Rm. Vâlcea a primit în dar, cu prilejul înălțării la rang de Arhiepiscopie a Episcopiei Râmnicului, o icoană a Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, care conține un Engolpion cu moaștele sfântului.

Sfântului Mare Mucenic Mercurie a trăit pe vremea împăraților Deciu și Valerian în anii 255 și provenea după neam din Răsărit, fiind fiu al unui oarecare scit ce se numea Gordian. Fiindcă odată a biruit pe barbari, căci se arătase înaintea lui îngerul Domnului și a insuflat în inima lui îndrăzneală și bărbăție, a fost ridicat la vrednicia de arhistrateg, adică general sau voievod. Dar pentru mărturisirea lui Hristos a stat înaintea lui Deciu și, fiind legat de patru pari, i-au crestat trupul cu cuțitele și l-au chinuit în nenumărate chipuri. În cele din urmă a fost adus la Cezareea Capadociei unde i-au tăiat capul. Și așa a luat sf. Mercurie cununa muceniciei.Când a mărturisit pe Hristos, avea douăzeci și cinci de ani. Era voinic la trup, frumos la față, galben la păr, care îl împodobea și firească rumeneală având, care strălucea pe obrazul lui.

Comentarii Facebook


Știri recente