Prăznuirea patronilor învățământului teologic la Caransebeș

La Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur, Episcopia Caransebeșului, Secția de Teologie a Universității „Eftimie Murgu” din Reșița și Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș au organizat o manifestare cultural-duhovnicească dedicată ocrotitorilor învățământului teologic.

Bucuria cântului și a cuvântului despre cei trei mari dascăli ai lumii și Ierarhi a avut loc joi, 28 ianuarie, în Sala de festivități a Episcopiei Caransebeșului cu începere de la ora 17.00, ne informează Biroul de Presă al Episcopiei Caransebeșului. Manifestarea s-a bucurat de participarea Preasfințitului Părinte Lucian, a profesorilor și elevilor de la Seminarul din Caransebeș și a altor credincioși veniți să se împărtășească din rodirea pe care Sfinții pomeniți au adus-o în Biserica lui Hristos.

Pe lângă evocarea sfinților pomeniți, având în vedere că anul 2010 a fost declarat de Patriarhia Română „Anul Crezului Ortodox și al Autocefaliei Românești”, profesorii și elevii Seminarului „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, au pregătit și o evocare asupra unor momente importante din istoria Bisericii noastre (Sinodul I și II Ecumenic), vremuri în care s-a stabilit Crezul Bisericii noastre.

Referitor la această manifestare, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, a declarat pentru TV. TRINITAS: „Pentru că Sfântul Sinod al Bisericii noastre, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a declarat anul 2010 „Anul Crezului Ortodox și al Autocefaliei Românești”, am crezut de bine ca la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, să amintim și despre Crezul Ortodox. Elevii și studenții dimpreună cu dascălii de teologie, de la cele două instituții de învățământ din Caransebeș, Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” și Facultatea de Teologie Didactică, și-au dat concursul pentru buna reușită acestei manifestări închinată Sfinților Trei Ierarhi dar sigur și Simbolului de Credință niceeo – constantinopolitan”.

Grupul Katarsis al Episcopiei Caransebeșului a psalmodiat cântări bisericești din sărbătoarea Sfinților și alte creații liturgice care amintesc de secolul IV creștin, iar elevii au interpretat din textele Sfinților Părinți contemporani cu Sinoadele ecumenice I și II.

Serbarea Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Sf. Ioan Gură de Aur va continua în ziua de prăznuire, sâmbătă, 30 ianuarie, când, la Catedrala Învierea Domnului din Caransebeș, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian va oficia Sfânta Liturghie alături de un sobor alcătuit din părinții profesori la cele două instituții de învățământ teologic din eparhie, în prezenta elevilor seminariști, a studenților în Teologie care vor da răspunsurile la strană precum și în prezența credincioșilor din municipiu de pe Timiș și Sebeș.

Comentarii Facebook


Știri recente