Prăznuirea ocrotitorului Catedralei Episcopale din Caransebeș

La praznicul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, noua catedrală episcopală din Caransebeș își va sărbători ocrotitorul, potrivit episcopiacaransebesului.ro. Odată consacrată slujirii liturgice, în 12 septembrie 2010, catedrala episcopală din Caransebeș a primit prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel un al doilea hram, ocrotitor al catedralei devenind Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul, un sfânt cu mare evlavie în rândul credincioșilor bănățeni. Această prăznuire s-a adăugat hramului tradițional, Învierea Domnului și, prin așezarea ei, reprezintă un reper duhovnicesc de mare importanță pentru eparhia Banatului de munte.

Ținând seama de faptul că în acest an se prăznuiește pentru prima dată ocrotitorul catedralei arhiepiscopale, în perioada 19-20 iulie, prin binecuvântarea Înaltpreasfințitului Gherasim Arhiepiscopul Râmnicului, vor fi aduse în Episcopia Caransebeșului, moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul de la mănăstirea Bistrița, de o delegație condusă de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

De asemenea, la praznicul „Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul” și mănăstirea „Sfântul Ilie de la izvor” din Bocșa își sărbătorește hramul. Astfel, în ajunul praznicului, slujba vecerniei și a litiei vor fi oficiate de un sobor de ierarhi membri ai Sfântului Sinod, alături de chiriarhul locului. La zi de praznic, toți pelerinii sosiți la hramul mănăstirii vor avea posibilitatea să se închine la moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, ce vor fi puse spre închinare în incinta mănăstirii în ziua de 19 iulie, începând cu orele 18.00, pe tot parcursul nopții, până în dimineața zilei de 20 iulie, când sfintele moaște vor fi duse la catedrala eparhială din Caransebeș.

Miercuri, 20 iulie, la orele dimineții, va avea loc la Caransebeș procesiunea cu moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, de la reședința episcopală la noua catedrală, unde se va înconjura lăcașul de cult cu sfintele moaște, după care un sobor de ierarhi membri ai Sfântului Sinod alături de un numeros sobor de preoți și diaconi vor oficia Sfânta Liturghie arhierească în catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, în prezența lucrătoare a moaștelor Sfântului Grigorie Decapolitul.

„Este pentru prima dată când în Banat sunt aduse moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul. Inițiativa aparține Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului care a motivat această vizită aducătoare de sfințenie prin faptul că Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul, ocrotitorul catedralei episcopale reprezintă prototipul cuvioșilor în Vechiul Testament, iar cuviosul Grigore Decapolitul desăvârșește preînchipuirea Sfântului Ilie în țara noastră. Așteptăm așadar ca toți credincioșii să se poată bucura de mărturia sfințeniei pe care sfântul Grigorie o mărturisește și în ținutul Banatului de munte.” a declarat părintele protosinghel Casian Rușeț, secretar eparhial al episcopiei Caransebeșului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…