Praznicul Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Izbuc

Mii de credincioși ortodocși din Bihor, din județele limitrofe, dar și din alte colțuri ale țării, au participat, în Vinerea Luminată, de Izvorul Tămăduirii, 20 aprilie 2012, la hramul Mănăstirii Izbuc din Episcopia Oradiei. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, împreună cu un sobor de 44 de ieromonahi, preoți și diaconi, în altarul de vară al mănăstirii, a precizat părintele Cristian Rus.

În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Sofronie a arătat rolul deosebit de important pe care Maica Domnului l-a avut și îl are în istoria mântuirii, ca Maică a Luminii, ca ajutătoare și pururea rugătoare pentru întreaga omenire: „Dacă Domnul Hristos este Lumina lumii, Care luminează pe tot omul ce vine în lume, Lumina cea netrecătoare, Lumina veșnică a lui Dumnezeu, prin care noi, toți oamenii, suntem invitați să ajungem, la capătul călătoriei pământești, în lumina slavei dumnezeiești, însușindu-ne în viața noastră darul cel mare al răscumpărării adus nouă de Mântuitorul Hristos, cea care L-a născut, prea aleasă între femei, fericită de toate neamurile, cel mai curat rod al umanității, pe care neamul omenesc l-a oferit lui Dumnezeu ca Acesta să Se nască dintr-ânsa, să Se înomenească, atunci ne dăm seama de ce, pe drept cuvânt, o numim pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, Maica Luminii”.

Dacă în urmă cu o săptămână, în Vinerea Patimilor, o vedeam pe Maica Domnului suferind lângă Crucea Fiului ei, astăzi, în Vinerea Luminată, ne bucurăm de minunile ei, văzând-o în strălucire și slavă: „Maica Domnului săvârșește necontenit minuni în Biserică. Nu există fiu sau fiică a Bisericii care să ceară, prin rugăciune, de la Maica Domnului ceva, și Preasfânta Născătoare de Dumnezeu să nu îi dăruiască. Nu există fiu sau fiică a Bisericii care să se afle în suferințe și boli, și să roage pentru alinare și însănătoșire la Maica Luminii, iar aceasta să nu vină în ajutor. Depinde de credința noastră ca Lumina să lucreze în viața noastră, iar în această zi specială, a Izvorului Tămăduirii, o vedem pe Maica Sfântă, Împărăteasa Luminii, nu numai în bucuria Învierii Fiului ei, ci ca grabnică, puternică și mult folositoare și ajutătoare”, a mai spus Preasfinția sa.

După Sfânta Liturghie, a fost oficiată Sfințirea Mică a Apei, iar la final toți pelerinii au primit și merinde pentru trup, bucate tradiționale alese, care au întregit bucuria și frumusețea praznicului.

Ctitorită de vrednicul de pomenire Episcop Roman Ciorogariu al Oradiei, pe locul unei străvechi vetre de sihăstrie românească, în preajma unui izvor cu ape tămăduitoare, Mănăstirea Izbuc își serbează în fiecare an, la Izvorul Tămăduirii, primul hram, încă de la sfințirea primei ei biserici, la 15 August 1932. Atrași de renumele acestei mănăstiri, dar și de accesul facil auto până în curtea sfântului așezământ, în ultimii anii, tot mai mulți pelerini îi calcă pragul pentru apa izvorului „Izbuc”, cât și pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, existentă în mănăstire încă din momentul întemeierii acesteia.

Prin grija Preasfințitului Părinte Sofronie, prin osteneala părintelui stareț, arhim. Mihail Tărău, în ultimii ani Mănăstirea Izbuc se află într-o frumoasă și binecuvântată perioadă de înflorire duhovnicească și administrativ-gospodărească. În mănăstire viețuiesc 25 de călugări și frați, iar în incinta așezământului monahal se află în plină construcție o nouă biserică, reprezentativă, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Duminica Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic”, dar și corpuri noi de chilii, case de oaspeți, clădiri pentru ateliere și alte anexe.

Comentarii Facebook


Știri recente