Praznicul Înălțării Sfintei Cruci la Catedrala Patriarhală

În fiecare an la 14 septembrie creștinii ortodocși cinstesc Înălțarea Sfintei Cruci, unul dintre cele mai vechi praznice închinate cinstitului lemn pe care a fost răstignit Mântuitorul. Sărbătoarea amintește de două evenimente importante din istoria Bisericii: aflarea Sfintei Cruci și Înălțarea ei solemnă, în fața poporului, în ziua de 14 septembrie 335 la Ierusalim.

La Catedrala Patriarhală din București, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, informează TRINITAS TV.

„Este atât de mare sărbătoarea de astăzi încât Biserica o numără între praznicele împărătești. De asemenea, este atât de mare sărbătoarea de astăzi încât Biserica a rânduit o săptămână întreagă de reflecție, de meditație la importanța Crucii în istoria mântuirii lumii și mântuirea fiecăruia dintre noi, dar este o săptămână de meditație și la sensurile adânci și diverse ale Crucii în viața noastră spirituală”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Sărbătoarea de pe 14 septembrie este o mărturie a cinstirii Sfintei Cruci a lui Hristos de către întreaga lume, a mai precizat Preasfinția Sa.

„Sărbătoarea aceasta ne îndeamnă pe fiecare dintre noi să cinstim din toată inima și din tot cugetul nostru Sfânta și de Viață făcătoare Crucea lui Hristos, deoarece ea este altarul pe care s-a jertfit Domnul pentru mântuirea și viața noastră veșnică. Ea este pecetea cu care sunt însemnați cei care se mântuiesc în numele Mântuitorului Iisus Hristos. Este Semnul Fiului Omului care se va arăta pe cer la sfârșitul lumii la cea de-a doua venire a Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.

Părticele din lemnul Sfintei Cruci sunt păstrate și în câteva lăcașuri de cult din Patriarhia Română. În Capitală, credincioșii s-au putut închina la un fragment din Sfânta Cruce aflat la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” de pe Calea Victoriei.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…