Praznicul împărătesc al Schimbării la Față în bisericile din țară

Astăzi, 6 august, de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, mai multe biserici din țară își serbează hramul.

În Arhiepiscopia Bucureștilor, biserica de lemn a parohiei Ghencea II își sărbătorește astăzi, la sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului Iisus Hristos, hramul. Parohia Ghencea mai are o biserică mai mare, din piatră, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, la care se execută în prezent lucrările de pictură. Și biserica parohiei „Cuțitul de Argint – Bărbătescu Nou” din București va fi în sărbătoare la praznicul împărătesc al Schimbării la Față. Biserica a fost zidită între anii 1906-1910, cu prilejul împlinirii a 40 de ani de domnie a regelui Carol I, după planurile arhitectului Nicolae Ghica-Budești. Pictura a fost realizată de pictorul Costin Petrescu, din decembrie 1908 până în 1909, când, la 12 decembrie același an, a fost sfințită. Pictura întregii biserici a fost restaurată în urmă cu 15 ani.

Praznicul Schimbării la Față a lui Hristos aduce bucuria sărbătoririi hramului pentru mai multe parohii din Arhiepiscopia Iașilor. În Iași, două biserici sunt mâine în sărbătoare: biserica „Schimbarea la Față – Biserica Albă”, precum și capela din incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola. Sărbătoare este și în parohia Cucuteni, în apropiere de Iași. Multe alte parohii sunt în sărbătoare de marele praznic al Schimbării la Față: Boscoteni, comuna Frumușica, Protopopiatul Hârlău, parohiile Secu – Tașca și Văleni din Protopopiatul Piatra Neamț, parohia Mădei, comuna Borca, din Protopopiatul Ceahlău, și parohia Schitu Maici, comuna Cristești, Protopopiatul Botoșani.

De Schimbarea la Față își serbează hramul și mai multe mănăstiri moldovene. Astăzi, Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Preasfințitul Siluan, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea Ceahlău. Biserica din lemn a Mănăstirii de pe Ceahlău, care poartă hramul „Schimbarea la Față”, a fost construită între 1992-1993, la o altitudine de 1.850 m. Acum doi ani, un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, conduși de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a sfințit Casa „Panaghia” aflată în incinta mănăstirii. Slujba arhierească de anul acesta de pe Ceahlău se integrează în sărbătorile nemțene, devenite tradiție în Arhiepiscopia Iașilor.

Atmosfera de sărbătoare va fi simțită și la mănăstirile Sângeap-Basaraba și Balș, comuna Frumușica, din Protopopiatul Hârlău, Schitul Nechit din Protopopiatul Roznov, Schitul Sihla, din județul Neamț, mănăstirile Slatina și Sucevița de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. În Episcopia Hușilor, se va sărbători hramul Mănăstirii „Schimbarea la Față” de pe Dealul Dobrina.

Mănăstirea Berzunți din Episcopia Romanului își serbează tot astăzi hramul. Desființată de comuniști în 1960 și redeschisă după evenimentele din 1989, una dintre mănăstirile cele mai frumoase din zona Moldovei care își serbează hramul este cea din Berzunți, Bacău. Părintele protosinghel Arsenie Voaideș, starețul Mănăstirii „Sfântul Sava” din județul Bacău, Berzunți, satul Buda, a declarat despre pregătirile care se fac cu ocazia acestei sărbători, hramul mănăstirii: „Am așteptat cu bucurie ziua de 6 august, zi de mare praznic pentru noi și pentru credincioșii din zonele apropiate. Ne-am pregătit pentru slujba de hram la care va participa și Preasfințitul Episcop Ioachim Băcăuanul. Vrem ca toți cei ce vor veni la poalele munților Berzunți să se bucure de dragostea noastră. După Sfânta Liturghie va fi organizată o agapă frățească, cu bucate de post, dar și cu pește, după rânduiala tipiconală a Bisericii”.

În Episcopia Dunării de Jos va fi sărbătoare la Biserica „Schimbarea la Față” – Greacă din municipiul Galați. Piatra de temelie a bisericii a fost așezată în 1866, iar sfințirea a avut loc 6 ani mai târziu, fiind săvârșită de episcopul Dunării de Jos de atunci, Melchisedec Ștefănescu. Forma bisericii este cea de cruce înscrisă cu turlă și are pe latura vestică două clopotnițe. Pictura a fost realizată de maestrul Papadopoulos din Adrianopol.

În fiecare an la praznicul Schimbării la Față a Domnului, numeroși credincioși din frumoasa vale a Almăjului își îndreaptă pașii spre Sf. Mănăstire Almăj – Putna. Și în acest an, cu prilejul hramului, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului săvârșește Sfânta Liturghie arhierească la această mănăstire, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi. Viața călugărească a luat ființă la începutul lunii martie 1997, când ieromonahul Sava Gana împreună cu alți călugări au preluat administrarea schitului. În anul 1999 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ridicat schitul cu hramul „Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus Hristos” la rang de mănăstire. Actualmente, obștea monahală condusă de părintele protosinghel Sava Gana întreprinde pe mai departe lucrări de amenajare a corpului de chilii, fiind deopotrivă un loc de viață duhovnicească, de întărire în dreapta credință și mulțumire sufletească pentru credincioșii care calcă pragul acestei mănăstiri.

Mănăstirea Izbuc din Episcopia Oradiei își va sărbători, de asemenea, hramul, astăzi, la Sărbătoarea Schimbării la Față a Mântuitorului Hristos. Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie va săvârși Sfânta Liturghie în altarul de vară al Mănăstirii Izbuc, dimpreună cu un frumos sobor de preoți și diaconi, slujitori la așezământul monahal și la parohiile din zona Ștei, Vașcău și Nucet. La sărbătoare sunt așteptați să participe un mare număr de pelerini din toate colțurile județului Bihor, dar și din județele Arad, Timiș, Hunedoara și Prahova.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente