Praznicul Cincizecimii în Mitropolia Olteniei

Credincioșii din Mitropolia Olteniei au întâmpinat cu bucurie marele praznic al Rusaliilor. La Craiova, Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Două mari sărbători au încununat calendarul nostru ortodox la începutul acestei săptămâni: Pogorârea Duhului Sfânt (Rusaliile sau Cincizecimea) și praznicul Preasfintei Treimi. În Arhiepiscopia Craiovei, credincioșii au trecut pragurile sfintelor lăcașe de închinare pentru a aduce prinos de rugăciune și mulțumire lui Dumnezeu, la cincizeci de zile de la marele praznic al Învierii Sale din morți. În mijlocul acestora, IPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a slujit Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură.

Liturghie arhierească la Catedrala ‘Sfântul Dimitrie’ din Craiova

Duminică, 3 iunie, câteva sute de credincioși au participat la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de IPS Irineu la Catedrala mitropolitană ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’ din Craiova. După slujbă, au fost citite rugăciunile de sfințire a ramurilor, după rânduiala liturgică statornicită de Biserică în ziua de prăznuire a Rusaliilor. În cuvântul de învățătură, rostit la finalul slujbei, Mitropolitul Olteniei a arătat că prin praznicul Cincizecimii noi sărbătorim ‘nașterea Bisericii Ortodoxe’. ‘Lumina care s-a arătat atât la Înviere, cât și la Pogorârea Duhului Sfânt rămâne în Biserică asemenea unei vistierii de mare preț, împărtășindu-se tuturor. Așa se face că Dumnezeu a rânduit ca din lumea aceasta să-Și aleagă ‘din pescari Apostoli și din păgâni ucenici’ ca să mântuiască pe tot omul care vine în lume. Momentul Pogorârii Sfântului Duh, așa cum este el descris de Sfântul Evanghelist Luca în Faptele Apostolilor, a fost pregătit prin rugăciune. Astfel, în timp ce se aflau la rugăciune, Sfinții Apostoli au fost cuprinși de Duhul Sfânt, care i-a arătat plini de putere și de curaj. Acum, tot ceea ce ei văzuseră la Mântuitorul Hristos în anii uceniciei lor a dobândit un sens, o semnificație în mintea lor. Cuvântul lui Dumnezeu, îmbrăcat în haina Duhului Sfânt, a devenit forța propovăduirii creștinismului la toate neamurile. Vorbele Apostolilor s-au cuprins de atunci în lucrarea Duhului Sfânt. Prin urmare, așa cum Logosul Dumnezeiesc S-a arătat la creație, tot așa prin Sfinții Apostoli s-a făcut mântuire în întreaga lume. De aceea noi serbăm acest mare praznic al Rusaliilor ca și ceasul nașterii Bisericii noastre Ortodoxe care a rămas statornică pe cuvântul Domnului Hristos până astăzi’, a spus IPS Irineu.

Părintele arhidiacon Constantin, prohodit la Sineasca

În după-amiaza aceleiași zile, IPS Irineu a mers la Capela ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Cimitirul craiovean Sineasca pentru slujba de prohodire a părintelui arhidiacon Constantin Negoiescu, fost director al Seminarului Teologic ‘Sfântul Grigorie Teologul’. Cucernicul slujitor a trecut la cele veșnice săptămâna trecută, joi, 31 mai, la vârsta de 80 de ani. A fost peste două decenii director la Seminarul Teologic din Craiova, unde s-a implicat activ în problemele administrative, participând intens la procesul de ridicare a actualului sediu. În ceea ce privește slujirea clericală, arhidiaconul Negoiescu a fost întotdeauna un exemplu de urmat pentru tinerii slujitori. A preferat să rămână în treapta de diacon toată viața, considerându-se nevrednic pentru preoție. ‘Părintele director Constantin Negoiescu a păstrat cu smerenie treapta de arhidiacon, gândind că a merge mai departe pe treptele ierarhice ale Bisericii noastre înseamnă foarte multă responsabilitate. S-a mulțumit cu atât, deși ar fi putut să primească mult mai mult, tocmai pentru a căpăta de la Domnul nostru răsplată veșnică’, a spus IPS Părinte Irineu în cuvântul de învățătură.

Liturghie arhierească la Mănăstirea Blănoiu

De Rusalii, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea ‘Pogorârea Duhului Sfânt’, din satul Blănoiu, comuna Racovița, județul Vâlcea, care și-a serbat hramul. Sărbătoarea a început în seara zilei de sâmbătă, 2 iunie, cu slujba de Priveghere și a continuat duminică, 3 iunie, cu Acatistul ‘Pogorârii Sfântului Duh’ și cu Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost date de Corala maicilor de la Mănăstirea Remetea, din Arhiepiscopia Alba Iuliei. La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată și o slujbă specială, numită Vecernia Rusaliilor, în cadrul căreia s-au rostit opt rugăciuni, dintre care șapte cu voce tare și a opta în taină. Această slujbă mai este cunoscută în popor sub numele de ‘slujba plecării genunchilor’ pentru că în timpul rostirii celor șapte rugăciuni de către preoți toți credincioșii stau în genunchi, arătând credința lor și mulțumind pentru binefacerile primite de la Dumnezeu, dar și mărturisind pocăința pentru păcatele săvârșite.

Sfințire de biserică în Parohia Rusănești

Sute de credincioși au participat în Duminica Pogorârii Sfântului Duh la slujba de târnosire a noii biserici cu hramul ‘Sfinți Martiri Brâncoveni’ din Parohia Rusănești, săvârșită de Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților. După săvârșirea slujbei de târnosire și a Sfintei Liturghii, PS Sebastian a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre marea sărbătoare prăznuită în această duminică, sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh peste Sfinții Apostoli și Întemeierea Bisericii: ‘Astăzi sărbătorim Pogorârea Sfântului Duh peste Sfinții Apostoli, dar și peste cele 3.000 de persoane care au primit Taina Sfântului Botez. Asemenea lor, de atunci și până în prezent, și peste noi toți s-a pogorât Duhul Sfânt în momentul Botezului. Am primit Duhul Sfânt, dar suntem noi oare atenți ca Sfântul Duh să rămână mereu sălășluit în noi?! Suntem noi atenți să nu-l izgonim prin păcate, prin gânduri spurcate, prin vorbe murdare, prin fapte urâte și rușinoase?! Suntem noi atenți ca Acesta să rămână în noi, sau L-am neglijat și a și plecat poate din ființa noastră?!’.

Comentarii Facebook


Știri recente