Praznicul Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Strâmba

Marele Praznic al Adormirii Maicii Domnului a fost sărbătorit în chip deosebit la Mănăstirea Strâmba, străveche vatră monahală atestată documentar încă din anul 1461. Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al mănăstirii, înconjurat fiind de un sobor de peste 30 de preoți și diaconi, în prezența a mii de pelerini, informează episcopiasalajului.ro.

Tot în această zi de aleasă sărbătoare a fost inaugurat Centrul duhovnicesc „Sf. Pahomie de la Gledin”, numit astfel în amintirea faptului că sfântul ierarh a poposit la această mănăstire. Acest centru adăpostește biblioteca mănăstirii și săli de conferințe folosite pentru manifestări culturale și duhovnicești.

Bucuria obștii monahale și a ostenitorilor sfintei mănăstiri a fost întregită de faptul că Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru ierodiacon un viețuitor al acestui așezământ călugăresc, monahul Achachie Irimia, iar Preacuviosul Părinte Grighentie Oțelea, starețul Mănăstirii Strâmba, a fost hirotesit arhimandrit, în urma aprobării date de către Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Petroniu și-a exprimat bucuria deosebită pentru mulțimea credincioșilor prezenți la această mănăstire și a arătat faptul că ardelenii o cinstesc în mod deosebit pe Maica Domnului, dovadă fiind creștinii prezenți în număr foarte mare la hramurile așezămintelor monahale din Ardeal.

De asemenea, l-a felicitat în mod deosebit pe părintele stareț Grighentie pentru toate realizările efectuate de-a lungul timpului în ogorul duhovnicesc al mănăstirii pe care cu vrednicie o păstorește de mai bine de 15 ani, iar înalta distincție oferită nu face decât să răsplătească jertfa și osteneala preacuviosului părinte și să se facă îndemn de perseverență și susținută lucrare pe mai departe.

La rândul său, Părintele Arhimandrit Grighentie a ținut să mulțumească Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și tuturor membrilor Sfântului Sinod și în mod special Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, pentru distincția oferită și să-și arate recunoștința față de obștea pe care o păstorește și față de credincioșii care i-au fost alături de-a lungul timpului și l-au ajutat în demersurile de ridicare și reconstrucție ale acestui sfânt locaș.

Imediat după terminarea Sfintei Liturghii, în nou inauguratul Centru duhovnicesc „Sf. Pahomie de la Gledin”, au avut loc lucrările Sinaxei Stareților și a Starețelor din Episcopia Sălajului, în cadrul căreia au fost dezbătute probleme de ordin administrativ și duhovnicesc cu care se confruntă viețuitorii celor șapte așezăminte monahale din eparhie.

Comentarii Facebook


Știri recente