Praznicul Adormirii Maicii Domnului în Episcopia Caransebeșului

În ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Gârliște din Protopopiatul Oravița, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Vecernia cu Litie. La finalul slujbei, ierarhul a acordat primarului Dumitru Crăciun un act de cinstire. Apoi, ierarhul a inaugurat și sfințit Centrul cultural social-pastoral ‘Sfântul Apostol Andrei’ și noua capelă mortuară din localitate. Totodată, au avut loc lansarea primului număr al revistei parohiale ‘Muguri de lumină’, precum și vernisarea expozițiilor de icoane și fotografie, expoziții temporare aflate în incinta Centrului cultural social-pastoral ‘Sfântul Apostol Andrei’.

În ziua praznicului, PS Lucian s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Teiuș din Caransebeș, lăcaș care și-a sărbătorit hramul, unde a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un impresionant sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul său de învățătură, adresat credincioșilor, ierarhul a precizat: ‘Putem vorbi foarte mult despre praznicul de astăzi, ș…ț însă ne oprim la câteva versete vechi-testamentare citite la prima Paremie, aseară, în cadrul Vecerniei: ‘Și a visat Iacov că era o scară, sprijinită pe pământ, iar cu vârful atingea cerul, iar îngerii lui Dumnezeu se suiau și se pogorau pe ea’. Prin acest verset înțelegem, iubiți credincioși și credincioase, că Maica Domnului este prefigurată în Scriptura Vechiului Testament de această scară pe care Iacov patriarhul a văzut-o în vedenie. O scară sprijinită pe pământ, pentru că Maica Domnului a fost reprezentanta neamului omenesc în opera de mântuire, iar cu vârful atingea cerul pentru că din cer a venit să se nască, să crească și să ne mântuiască Fiul lui Dumnezeu Cel iubit întru care a binevoit. Și la plinirea vremii, a doua persoană a Sfintei Treimi, S-a pogorât pe pământ și a luat trup asemenea nouă, afară de păcat, S-a pogorât pe această scară care unea pământul cu cerul’.

Situată în cetatea Caransebeșului, mănăstirea de la Teiuș a devenit pentru toți caransebeșenii loc pelerinaj și de bucurie duhovnicească. În prezent obștea monahală este îndrumată de pr. arhim. Justinian Tibil.

Comentarii Facebook


Știri recente