Praznicul Adormirii Maicii Domnului a adunat mii de pelerini în bisericile Moldovei

De praznicul Adormirii Maicii Domnului, peste 200 de biserici de parohie și de mănăstire din Mitropolia Moldovei și Bucovinei și-au serbat hramul. Cu acest prilej, mii de credincioși au participat la programul liturgic al sfintelor lăcașuri care au cinstit-o pe Maica Domnului prin rugăciune. La Mănăstirile Văratec, Zosin, Bistrița sau Putna au avut loc slujbe arhierești, iar în celelalte biserici închinate Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu au fost săvârșite Sfinte Liturghii în sobor de preoți.

Mănăstirea Zosin din județul Botoșani a îmbrăcat în urmă cu două zile straie de sărbătoare, când și-a serbat hramul. Credincioși din mai multe zone ale Moldovei au venit să participe la slujbele care au loc an de an, așa cum este tradiția, în incinta mănăstirii. În ziua de hram, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de 25 de preoți și diaconi. Vremea frumoasă, dar mai ales importanța sărbătorii de la jumătatea lunii august au adunat, încă de la primele ore ale dimineții, sute de pelerini, care s-au rugat în timpul slujbelor, s-au închinat în bisericile Mănăstirii Zosin sau au aprins lumânări.

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre mesajul pe care îl transmite sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. „Cea mai evidentă roadă a smereniei este Maica Domnului, a cărei Adormire o prăznuim astăzi. Fecioara Maria a fost smerită atunci când L-a purtat, născut și crescut pe Mântuitorul Iisus Hristos în pântecele ei. Smerită a fost când și-a văzut fiul răstignit pe Cruce, dar și după Înviere. Când rostim cuvântul „smerenie”, gândul ne duce la slăbiciune, la umilință. Smerenia este cea mai mare dovadă a puterii. Frățiile voastre ați fost chemați astăzi de smerenia Maicii Domnului. Iată că smerenia Fecioarei Maria are capacitatea să înalțe biserici precum aceasta. Smerenia Maicii Domnului a constituit forța care ne-a atras la această sărbătoare. Suntem aici atrași de cea mai smerită, dar cea mai puternic odrăslită pe pământ, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfințitul Teofan.

Protos. Teodosie Pleșca, starețul Mănăstirii Zosin, a mulțumit Mitropolitului Teofan pentru prezență, amintind în același timp faptul că în 2009 se împlinesc 230 de ani de existență a așezării monahale din comuna Bălușeni. „Mănăstirea Zosin a trecut, ca și alte mănăstiri, prin multe încercări, cum a fost cea din timpul comunismului, când a fost închisă. Nu s-a putut ține sub oboroc lumina, ci a ieșit înapoi, ca să lumineze tuturor. Iată că ne aflăm la împlinirea a 230 de ani de existență a Mănăstirii Zosin. Noua biserică de la această mănăstire este o realizare a Maicii Domnului. De când s-a făcut prima săpătură la acest sfânt lăcaș, am simțit din plin ocrotirea, binecuvântarea și sporul Maicii Domnului”, a amintit părintele stareț. În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul Marian Ionuț Stărică a fost hirotonit diacon.

Sfânta Liturghie cu prilejul serbării hramului de la Mănăstirea Văratec din județul Neamț a fost oficiată sămbătă de către Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Programul liturgic a început vineri seara, cu slujba Vecerniei, a continuat cu Prohodul Maicii Domnului și slujba Utreniei. Mănăstirea Văratec datează din 1785 și a fost ctitorită de fiica unui preot din Iași, călugărită sub numele de Olimpiada. Biserica actuală a mănăstirii a fost ridicată în perioada 1808-1812. Sub aspectul arhitectonic, sfântul lăcaș prezintă o combinație a stilului moldovenesc, construită din piatră de râu și cărămidă, având deasupra două turle din zid, cu acoperișul în formă de clopot. În cadrul Mănăstirii Văratec mai există două biserici și un paraclis.

Hram a fost pe 15 august și la Mănăstirea Putna, din județul Suceava. Praznicul Adormirii Maicii Domnului a adunat credincioși din mai multe zone ale țării, dar și din Basarabia sau Ucraina. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Meletie, Episcopul Hotinului din Mitropolia Cernăuților, aparținând Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, și Preasfințitul Ignatie, Episcop din cadrul Bisericii Ortodoxe Bulgare.

În Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și-au mai serbat hramurile Mănăstirea Humor, Schitul Orata, Mănăstirea Rarău, iar în Arhiepiscopia Iașilor – la Mănăstirea Bistrița, unde Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Episcop Timotei al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

Pe 15 august, zeci de parohii din Arhiepiscopia Iașilor s-au aflat în sărbătoare. În parohia Bivolari din Protopopiatul Iași 1, după slujba Vecerniei unită cu Litia, ce a avut loc vineri seara, s-a desfășurat un program artistic care a cuprins poezii religioase și o piesă de teatru cu titlul „Sfinții din închisori”. În ajunul praznicului a avut loc slujba Prohodului Maicii Domnului, la care au participat atât credincioșii din parohie, cât și fiii satului, veniți din străinătate. Pentru că sărbătoarea bisericii este și a satului, autoritățile locale au organizat activități culturale pentru săteni. „Am considerat că este necesar să înființăm o publicație locală a parohiei, pe care am intitulat-o ‘Viața creștină’, un periodic al parohiei Bivolari. În această revistă vor putea publica materiale tinerii din parohia noastră care vizează activitatea pastoral-misionară”, ne-a declarat pr. paroh Emil Ojog.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente