Praznic luminos în Parohia Ortodoxă din Coslada, Spania

Duminică seara, 23 decembrie a.c., la ora 18.00, copiii și tinerii parohiei au prezentat în biserica parohială, cu hramul „Sf. Nectarie Taumaturgul”, spectacolul de colinde și poezie religioasă intitulat: „Praznic luminos„. Au fost interpretate colinde și cântări specifice praznicului Nașterii Domnului: Catavasiile, colinde, precum: O ce veste minunată!, Noi în seara de Crăciun!, Oaspeți cu azur în gene, La poartă la Ștefan Vodă, Trei crai de la răsărit, Asta-i casa cea frumoasă, Veniți cu toții!, Scoală, scoală, gazdă bună…, Toată obștea creștinească și alte imne specifice sărbătorii.

La sfârșitul concertului, Moș Crăciun a împărțit cu generozitate daruri copiilor. Prin acest gest s-a încercat să fie adus Dumnezeu, măcar pentru o clipă, în inimile celor prezenți. În cuvântul său, părintele paroh a menționat: Spus simplu, fără a face prea multă teologie, aceasta înseamnă nașterea lui Hristos pentru mine, astăzi: pacea sufletului, căldura familiei, împăcarea cu ceilalți și vederea lui Dumnezeu. De aceea s-a născut Hristos în această lume și așa arată lumea mântuită de El: o lume a păcii, a iubirii, a liniștii, a împăcării și a iertării. Întrebare: vă place această lume? Vă place cum arătăm și cum ne simțim de Crăciun? Dacă da, atunci de ce intră atât de greu în mintea noastră faptul că de noi ține ca lumea să arate astfel? Cine am vrea să facă pace în lume? Cine am vrea să ierte în locul nostru? Cine am vrea să aducă liniște în propria familie? Cine am vrea să privească cu ochii noștri spre Dumnezeu? Dumnezeu este Calea, ne arată Calea și ne dă putere să mergem pe ea, dar nu poate păși în locul nostru. De aceea vă întreb din nou: vă place sărbătoarea Crăciunului? Vă doresc tuturor, din inimă, ca anul acesta, de Crăciun, să aveți pace în suflet, căldură în familie, împăcare cu ceilalți și privirea spre Dumnezeu. Și, mai ales, vă doresc să le aveți nu doar astăzi, mâine și poimâine, ci până la anul pe timpul acesta. Hristos Se naște, slăviți-l! La mulți ani!

La Sfânta Liturghie din aceeași zi s-a făcut în biserica parohială o rugăciune specială de pomenire a eroilor Revoluției din Decembrie 1989, aducând aminte celor prezenți că uitarea sau nepăsarea față de ei înseamnă un grav păcat. „Țării și poporului nu-i va putea merge bine niciodată atât timp cât jertfa miilor de oameni uciși în lagăre, la canal, în închisori, în revoluție sau în Piața Universității nu va fi cunoscută și apreciată. Sângele lor va striga din pământ nerecunoștinței noastre. Eroii un mor niciodată. Eroii nu mor niciodată degeaba. Chiar dacă cei ce rămân în viață resimt adeseori sentimentul zădărniciei. E datoria noastră, a celor care am gustat din plin libertatea câștigată cu sânge, să facem în așa fel încât jertfa martirilor din Revoluția din decembrie să nu fi fost în zadar. Să le cinstim memoria clădind o țară frumoasă și cu adevărat liberă, așa cum acei eroi și-ar fi dorit să vadă. Dumnezeu să-i odihnească în pace. Dumnezeu să ne binecuvinteze țara și neamul!”.

De sărbătoarea Nașterii Domnului, credincioșii parohiei s-au reunit la Sfânta Liturghie săvârșită în biserica parohială, ocazie cu care, după cuvenita pregătire, s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Copiii și toți cei prezenți au primit daruri pregătite prin grija membrilor Consiliului și Comitetului parohial. După liturghie, credincioșii au participat la agapa pregătită de ei înșiși.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…